Ritzi Jacobi si Peter Jacobi – Texturile memoriei

La Galeria Jecza din Timisoara, s-a deschis o expozitie istorica "Texturile memoriei. Cinci decenii de creatie", a artistilor Ritzi Jacobi si Peter Jacobi, o expozitie cu adevarat speciala deoarece cei doi artisti n-au mai expus impreuna de la sfarsitul anilor 80. Sunt expuse trei tapiserii realizate impreuna de cei doi artisti intre anii 1960-1980, alaturi de lucrari realizate separat dupa anii 2000.

Expozitia artistilor Ritzi Jacobi si Peter Jacobi – “Texturile memoriei. Cinci decenii de creatie”, curatoriata de Thomas Hirsch, poate fi vizitata in perioada 15 februarie – 5 mai 2023.
“Ritzi Jacobi si Peter Jacobi au devenit cunoscuti la nivel international la mijlocul anilor 1960, prin obiecte si lucrari murale, unele dintre ele realizate in comun, altele separat, din material textil, partial combinate cu lemn si metal. In pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia din 1970, cei doi au prezentat un mediu proliferant fantastic, alcatuit din mai multe obiecte cu tentacule si umflaturi, care imbina traditiile folclorice si pe cele ale tesaturilor artizanale cu aspecte ale avangardei contemporane. In acelasi an, cei doi artisti s-au mutat in Germania, dar au continuat sa includa in lucrarile lor motive din istoria, peisajul si vegetatia tarii lor natale.
In anii 1970, Ritzi si Peter lucrau deja din ce in ce mai mult separat si si-au continuat cercetarile artistice anterioare, exprimandu-se in acelasi limbaj permanent deschis, in acelasi timp originar si original. Ritzi exploreaza centrul de greutate si centrii energetici, atinge, prin cercetari materiale, intrebari despre fragilitatea fizica si psihologica, si creeaza desene abstracte. In acelasi timp, Peter s-a orientat preponderent catre materiale sculpturale, rezistente, “dure” si spre fotografie, mai ales cea alb-negru. Printre temele lucrarilor sale se numara memoria individuala, efemeritatea si istoria contemporana, in special pierderile si pagubele provocate de cel de-al Doilea Razboi Mondial si soarta transilvanenilor, care, incepand cu 1945, au fost deportati in lagare de munca silnica, in Uniunea Sovietica.” (Thomas Hirsch, curatorul expozitiei)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.