Cu numai cateva zile inainte de inceperea celei de-a XIV-a editii a Concursului International George Enescu, pianista Elisabeth Leonskaja, laureata a Concursului Enescu în 1964 a declarat: Nu poti decat sa te inclini in fata unor evenimente precum Concursul si Festivalul Enescu.
Celebra pianista Elisabeth Leonskaja vorbeste despre ce a insemnat pentru cariera sa internationala sa castige Premiul I la Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arata cum si de ce Romania conteaza . Aveam 18 ani cand am venit prima data la Bucuresti ca sa particip la Concursul Enescu. Si de fiecare data cand vin in Romania si intru in sala Ateneului Roman, amintirile se intorc. Au trecut 50 de ani de-atunci. Ma simt si acum o incepatoare, o participanta la Concurs, spune Elisabeth Leonskaja.
Pianista este considerata ultima mare doamna a scolii ruse si a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alaturi de care a si cantat. Cea mai recenta inregistrare a sa, aparuta pe piata internationala in anul 2013 contine, alaturi de lucrari de Ravel si Debussy, si compozitii ale lui George Enescu.
Clipul integral cu Elisbabeth Leonskaja poate fi vizualizat la acest link. https://www.youtube.com/watch?v=DdaXn6nTINs
Pianista de origine georgiana Elisabeth Leonskaja, una dintre cele mai importante artiste ale muzicii clasice internationale rememoreaza venirea in Romania si participarea la Concursul International George Enescu, in anul 1964, cand a obtinut Premiul I la Sectiunea de Pian intr-un interviu exclusiv care face parte din campania Romania conteaza.
Cand esti atat de tanar si primesti un premiu precum cel de la Concursul Enescu, este un salt in ceea ce se numeste cariera. Este un cuvant care mie nu-mi place neaparat, dar pot spune ca odata cu Concursul Enescu a inceput cariera mea, mai povesteste Elisabeth Leonskaja. Tin minte ca imediat dupa 1989, cand inca se vedeau la Bucuresti urmele gloantelor pe cladiri, la Concursul si la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toata lumea. Or, nu poti decat sa te inclini in fata acestor lucruri.
Importante nume ale muzicii clasice internaționale de astazi, laureati ai Concursului Enescu – violonistii Alexandru Tomescu, Remus Azoitei, Vlad Stanculeasa si Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu si violoncelistul Marin Cazacu arata lumii intregi, timp de o saptamana, ca Romania conteaza!.
Intr-o campanie video care se deruleaza incepand de astazi si pana pe 6 septembrie, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a editie a Concursului International George Enescu, artisti de renume international povestesc cum le-a schimbat viata si cariera castigarea unui premiu in cadrul Concursului Enescu.
Alaturi de muzicieni, publicatii imporante, precum si bloggeri lideri in spatiul public autohton fac un exercitiu de bine si de pozitivism si se unesc pentru a transmite ca Romania conteaza!
Editia din aceasta toamna a Concursului International George Enescu are loc intre 6 si 27 septembrie la Ateneul Roman si la Universitatea de Muzica Bucuresti aduce in Capitala 240 de tineri artisti din 36 de tari, in 40 de recitaluri si concerte.