Buzu – Galeria Senso la Noaptea Muzeelor

Ana Stefania Andronic, pe numele ei de artist Buzu, a prezentat in spatiul Galeriei Senso de la Targul International Art Safari 2015, o noua serie de lucrari intitulata DiaFonii grafice. Cu ocazia Noptii Muzeelor, pe 16 mai 2015, in mijlocul lucrariilor artistei s-a desfasurat performance-ul sustinut de actorul Alex Buescu, performance inspirat de personajele si simbolistica rodiei din lucrarile Anei Stefania Andronic.

DiaFonii grafice de Ana Stefania Andronic

Cu placere si nerabdare, rostogolesc la vale rodii gigantice (de la supermarketul din deal), pe ritm de cafea lichida turnata din ibricul de arama in cana de portelan. (Buzu)
Odata cu aceste cinci lucrari inmanunchiate sub titlul DiaFonii grafice, artista abordeaza o noua tematica. Daca pana acum, era vizibila o apetenta pentru kenofobie, noua abordare o detaseaza de excesul figurativului. Asemeni unui rau care incepe sa se limpezeasca, personajele sale se decanteaza, iesind la suprafata idei, jocuri grafice, note umoristice si butade.

Toate aceste compozitii sunt cladite in jurul rodiei, care devine firul rosu ludic, ironic, sinestezic sau cultural. In cele cinci lucrari, fructului zeilor i se acorda diferite valente spirituale, conceptuale, compozitionale. Rodia este asociata coplesitoarei frumuseti feminine (in Venus rodiafana), reprezinta misticismul religios (in Sapte soapte minunate), ori ilustreaza fructul cunoasterii binelui si al raului (in Rubliov, rodie, religie) sau decanteaza reliefuri (in lucrarea Prin Nevada).

Anumite aspecte legate de simbolistica rodiei, aduse de Ana Andronic in prim plan, le regasim si in filmul lui Sergei Parajanov, Culoarea rodiei. Spectatorul este invitat sa priveasca relaxat simbolurile rodiei aduse intr-un context degajat, cu naturalete si umor, fara spasmofilii filozofice. (Raluca Baloiu, curator si critic de arta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras