Joi, 11 mai 2017, la ora 17:15, la Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale, va avea loc vernisajul expozitiei Geta Bratescu – Aparitii, care reprezinta Romania la Bienala de Arta de la Venetia in 2017.
La vernisaj vor participa domnul Attila Kim, comisarul Participarii Romaniei la Bienala de la Venetia, domnul Alexandru Oprean, secretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, doamna Liliana Turoiu, presedinta Institutului Cultural Roman, Magda Radu, curatoarea expozitiei.
Vernisajul expozitiei Geta Bratescu – Aparitii in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica va avea loc vineri, 12 mai 2017, la ora 19:00. La eveniment vor participa domnul Attila Kim, comisarul Participarii Romaniei la Bienala de la Venetia, domnul Rudolf-Mihai Dinu, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, domnul Alexandru Damian, coordonator programe arte vizuale al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, Magda Radu, curatoarea expozitiei.
Geta Bratescu – Aparitii este proiectul care reprezinta Romania la Bienala de Arta de la Venetia in 2017. Expozitia se va desfasura in Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale si in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si va fi deschisa publicului intre13 mai si 26 noiembrie 2017. Deschiderea oficiala a Bienalei de la Venetia are loc in perioada 10 – 12 mai 2017.
Participarea Getei Bratescu la Bienala de la Venetia aduce impreuna lucrari din toate etapele de lucru ale artistei – multe dintre ele aratate in premiera –, demonstrand dezinvoltura cu care ea utilizeaza o multitudine de medii artistice. Expozitia Aparitii este conceputa prin prisma unor nuclee tematice, incluzand si cea mai recenta etapa a demersului ei artistic, intr-o incercare de a oferi o oglindire a spatiului atelierului, inteles ca spatiu fizic, dar si ca entitate meta-artistica. Atelierul fizic si cel mental se impletesc intr-o alcatuire complexa, la fel si textele literare cu conceptualizarea lor vizuala, mitologiile feminine cu auto-prospectia, memoria personala cu memoria culturala si imaginatia. „Amintirea este aparitie; epifanie, ca si arta”, spune Geta Bratescu.
Geta Bratescu (n. 1926, Ploiesti) este o personalitate centrala a artei contemporane romanesti incepand cu anii ‘60. Artista cu o cariera indelungata si prolifica, Geta Bratescu a dezvoltat o opera complexa ce include desen, colaj, gravura, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video si performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere si Filosofie si la Scoala de Belle Arte din Bucuresti si a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumita in prezent Secolul 21. In 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o ampla retrospectiva Geta Bratescu.
Printre expozitiile sale recente se numara expozitia personala de la Tate Liverpool din 2015; MATRIX 254 / Geta Bratescu de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive in 2014; participarile in II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013; La Triennale, Paris, Palais de Tokyo, in 2012; in cea de-a 12-a editie a Bienalei de la Istanbul din 2011 etc. Lucrarile sale se afla in colectii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Arta Moderna, Varsovia; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Metz. In 2017, Geta Bratescu participa la Documenta 14, Atena si Kassel, si intr-o expozitie personala la Camden Arts Center, Londra, curatoriata de Jenni Lomax.
Detalii despre echipa proiectului Geta Bratescu – Aparitii puteti gasi aici: apparitions.ro/despre/organizatori
Initiator: Salonul de proiecte
Organizatori: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale; Ministerul Afacerilor Externe; Institutul Cultural Roman
Parteneri: Muzeul National de Arta al Romaniei; Verlag der Buchhandlung Walther König; Ivan Gallery, Bucuresti; Galeria Barbara Weiss, Berlin
Cu sprijinul: Hauser & Wirth
Sponsori: UniCredit Bank; ISSA – Crama La Salina
Catalogul „Geta Bratescu – Apparitions” este publicat de Koenig Books, Londra si este realizat in colaborare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Multumiri speciale institutiilor si colectiilor care imprumuta cu generozitate lucrari pentru expozitia Geta Bratescu – Aparitii: Muzeul National de Arta al Romaniei, MNAC Bucuresti/Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, Vehbi Koç Foundation Contemporary Art Collection, Istanbul.