Catena este sponsor al festivalului
Unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale ale toamnei incepe pe 13 octombrie, si va cuprinde Bucurestii (timp de zece zile), Brasovul (13-19 octombrie) si Clujul (13-15 octombrie). Peste 10.000 de bilete s-au vandut deja in avans, inainte de inceperea festivalului.
In Bucuresti, Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Cinemateca Eforie, in cele 4 sali in care se desfasoara festivalul, fiind programate in deschidere filme castigatoare ale Premiului Palme d’Or. Dupa gala de deschidere care incepe la Cinema Muzeul Taranului, va fi proiectat filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile in prezenta echipei de realizatori. La Cinema Pro va rula filmul castigator al Palme d’Or-ului de anul acesta, The Square – sold-out (biletele pentru proiectia din prima seara a comediei suedeze nonconformiste s-au epuizat de doua zile), care va fi urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund. La Cinema Elvira Popescu ruleaza Entre les murs, Palme d’Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitati speciali ai festivalului, caruia ii este dedicata si o retrospectiva. Laurent Cantet va ajunge in Romania pe 18 octombrie si va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat si de proiectia scurtmetrajului sau, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo in 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al sau L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes in competitia Un Certain Regard si va raspunde, dupa proiectie, intrebarilor publicului intr-o discutie moderata de Boglarka Naghi. Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este Pelle the conqueror (1987), in regia lui Bille August. Cineastul a cucerit doua asemenea trofee la Cannes si a devenit primul castigator al Palme d’Or-ului care decide sa faca un film pentru piata chineza. Filmul se numeste The Chinese Widow si poate fi vizionat duminica, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul FOCUS-ului dedicat CHINEI la aceasta editie de festival.
In deschiderea FOCUS CHINA se va proiecta scurt-metrajul A Gentle Night de Qiu Yang (Palme d’Or, Cannes 2017). Proiectia va avea loc sambata, la Cinema Muzeul Taranului, incepand cu ora 18:00 si va fi introdusa de criticul de film Maggie Lee (Variety) in prezenta pe Skype a regizorului Qiu Yang. Filmul A Gentle Night va fi urmat de lungmetrajul Mystery de Ye Lou, (Un certain regard, Cannes 2012). Din sectiunea FOCUS CHINA, mai face parte I Am Not Madame Bovary, filmul lui Xiaogang Feng, care a avut premiera mondiala la Cannes si a castigat apoi numeroase premii in festivaluri din intreaga lume. Filmul Angels Wear White ne aduce pe ecrane munca lui Vivian Qu, unul dintre cei mai reputati si stimati cineasti chinezi contemporani. The Assassin, castigator al Premiului pentru regie la Cannes in 2015 si propus de Taiwan la Oscar este poate unul dintre cele mai vizionate filme recente, al carui dialog este in limba chineza, in Europa, fiind o superba explorare a istoriei artelor martiale, primita cu ovatii de presa internationala. In timpul dinastiei Tang, in secolul IX, o femeie-asasin primeste ordin sa omoare un nobil pe care-l iubise candva. „Cadru cu cadru, este poate cel mai ravasitor de frumos film pe care l-a facut Hou, si cu siguranta cel mai captivant”, scrie publicatia americana „Variety”. FOCUS CHINA se incheie cu castigatorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno, Mrs. Fang. Filmul documentaristului radical Wang Bing spune o poveste care a generat o intreaga disputa etica atat in perioada realizarii, cat si dupa premiera la prestigiosul festival elvetian. Mrs. Fang este prezentat in parteneriat cu Astra Film Sibiu – fiind unul dintre cele 4 documentare prezente la Cannes, pe care cele doua festivaluri care se desfasoara in paralel au decis sa le prezinte concomitent si in premiera, in aceasta saptamana in Bucuresti si Sibiu.
Tot in weekend-ul 13-15 octombrie are loc si Retrospectiva Béla Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului. Astazi se proiecteaza filmul Almanac of Fall (1985) de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie, pentru ca sambata sa ruleze in acelasi loc, de la 15:45, capodopera cineastului, Werckmeister Harmonies (2001) si de la ora 19:00, filmul premiat la Venetia dupa care regizorul a decis sa renunte la cariera de cineast, The Turin Horse (2011). Tot la Cinemateca Eforie se va proiecta pe pelicula, duminica, filmul de 7 ore jumatate al regizorului, Satantango (1994). Béla Tarr, un lup singuratic al cinemaului Est-European post-tarkovskian accepta rar iesirile in public, asa incat va asteptam cu atat mai mult la discutia libera despre cinema si filmele sale, care va avea loc sambata la Cinemateca Eforie. Mult-asteptatul regizor va intra intr-un dialog cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.
Pe 15 octombrie este o zi speciala in care publicul cinefil bucurestean are sansa de a-l vedea in carne si oase pe unul dintre cei mai tineri si talentati actori ai momentului, Louis Garrel. Provenit dintr-o familie de cineasti si prezent in doua pelicule care vor rula in acest weekend la editia a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest, Louis Garrel va raspunde intrebarilor publicului dupa proiectia de la Cinema Pro a filmului Le Redoubtable, in regia lui Michel Hazanavicius, unde interpreteaza personajul lui Jean-Luc Godard, figura emblematica a Noului Val Francez. Asadar, Les Films de Cannes à Bucarest va invita sa va rezervati din timp locul la filmele si discutiile care va intereseaza, intrucat peste 10.000 de bilete au fost deja rezervate inainte de deschiderea festivalului de catre multi iubitori ai filmelor arthouse aduse de pe croazeta anul acesta.
In fiecare seara, dupa proiectii, cinefilii sunt asteptati la un pahar de vin, la Appollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) sa povesteasca despre filmele zilei si despre cele care vor urma.
Biletele pentru cea de-a opta editie a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro si in reteaua Eventbook. Programul complet si mai multe detalii despre filme si invitati sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro. Retrospectiva Bela Tarr este organizata de Voodoo Films si finantata de Centrul National al Cinematografiei iar Artisti in dialog – Laurent Cantet este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Editia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si este realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti. Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei si finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques si al Institutului Cultural Roman.