Mihai Horea – Equinox expozitie sustinuta de Catena pentru Arta

La Galeria Romana s-a deschis expozitia intitulata Equinox care prezinta retrospectiv picturile unuia dintre cei mai importanti pictori abstracti romani Mihai Horea (1926 - 2014). Plecat dintre noi in ianuarie 2014, opera lui Mihai Horea cunoaste o revenire spectaculoasa in preferintele colectionarilor, expozitia de la Galeria Romana fiind o dovada in acest sens. Expozitia poate fi vizitata in perioada 13 februarie - 15 martie 2018.

Nascut la 25 martie 1926 in comuna Petea din judetul Mures, Mihai Horea si-a inceput studiile la Bucuresti in anul 1946 cu Nicolae Darascu, Camil Ressu si Jean Alexandru Steriadi, pentru a le finaliza, tarziu, in 1970, abia dupa intalnirea cu Mattis Teutsch si cu Alexandru Ciucurencu, adevaratul sau maestru. Gratie acestui eveniment decisiv, Mihai Horea se afirma inca din anii ’68-’70 ca unul dintre cei mai interesanti pictori abstracti, iar apoi si ca un reformator al programei specifice din invatamantul artistic romanesc, alaturi de Stefan Sevastre si de Teodor Dan. (Doina Mandru, critic de arta)

Mihai Horea, cand amesteca culorile pe paleta, trudea, uneori, cateva zile, punea un rosu mai cald, unul mai rece, apoi amesteca si facea mijlocul lor, pe urma mijlocul mijloacelor… Era un alchimist al paletei.

Dupa ce lucra zile intregi, avea paleta pregatita si doar dupa o ridica pe panza. Ridicarea aceasta nu era o actiune mecanica, el intra in interactiune cu panza. (Mihai Sarbulescu, artist vizual)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras