Amanta vine la Bucurestiul 555

Duminica 31 august 2014, ora 18.30, la Sala Arcub, va asteptam sa luati parte la un dublu eveniment: acordarea Diplomei de Onoare a Fundatiei Elvira Godeanu domnului Ion Caramitru si vizionarea in premiera a spectacolului Amanta de A.D. Hertz, in regia lui Armand Calinovici (Armand Calota). Evenimentul este finantat prin Programul Bucuresti 555 – ARCUB si este oferit gratuit publicului bucurestean iubitor de teatru.

Este un proiect de suflet al actorului Teatrului Național din București, Armand Calota – care implinește astfel ultima dorința a matușii sale, marea actrița a teatrului romanesc, Elvira Godeanu – punerea in scena a acestei comedii savuroase in care actrița și-ar fi dorit sa joace rolul titular: „Armand draga, principiile mele in viața dupa care m-am ghidat au fost: modestia, bunatatea, respectul … și cum se spune la Targu-Jiu (a facut clasele primare acolo)… am stat in banca mea! Un mare artist fara caracter devine perisabil dupa moartea lui! Am vrut sa joc “amanta” in piesa lui Herz pentru ca era ceva ce nimeni nu ma credea in stare! Cand apaream pe scena, emblema de Marea Doamna a Teatrului ma ambiționa sa joc și roluri de asemenea factura!”

Cea mai buna recomandare pentru spectatori este cronica scrisa de gazetarul Tudor Teodorescu – Braniște in ziarul Dimineața din anii 1935 – 1940: ”Verva inepuizabila a actorilor din spectacol daruiește bucureștenilor batuți de atatea necazuri, un lung șir de seri de mare inveselire! Parfumul vieții din Bucureștiul din anii 1900 ofera o imagine cu adevarat pariziana a ”Micului Paris”!”.
Acum, in anul de grație 2014, intr-un București tot mai agitat in care totul se desfașoara alert, oamenii au nevoie din ce in ce mai mult de astfel de clipe de relaxare și bucurie. “In elaborarea acestui proiect, am pornit cu acest gand: sa redau Nemurirea Elvirei Godeanu și sa imbrațișez un suflet nobil (Ion Caramitru) prin oferirea Diplomei de Onoare a Fundației Elvira Godeanu! Am semnat regia cu numele de fata al mamei mele – Calinovici – ca un omagiu adus ei! E un an plin de semnificatii pentru mine (pe 13 mai s-au implinit 110 ani de la nașterea Elvirei Godeanu! Daca vom reuși sa-i facem pe spectatori sa zambeasca la piesa asta, atunci…..rasul lor va certifica succesul proiectului nostru!” Armand Calota.

Distribuția spectacolului este una excepționala, care reunește actori ai Teatrului Național din București: Ilinca Goia (Olga), Armand Calota (Emil Strambuleanu), Magda Catone (Didina Strambuleanu), Dorin Andone (Matei Pintenaru) și Marius Rizea (Bungrazescu Traian). Scenografia este semnata de Mirela Maria Niculescu, mobilierul stil fiind oferit de SC. Mavis. SRL.
In aceeași seara de 31 august, inaintea inceperii spectacolului, la dorința expresa a Elvirei Godeanu, actorul Ion Caramitru va primi Diploma de Onoare a Fundației Elvira Godeanu. Cu aproape 10 luni inainte de a muri, Marea Actrița spunea: “am intalnit un suflet nobil cu parfum de mare actor. Te rog, Armand, sa nu uiți niciodata ca acest inger m-a vindecat de o boala incurabila… singuratatea! Eram uitata de toți din jurul meu iar ziua organizata de Caramitru in cinstea mea la sediul nou inființat UNITER (vis-a-vis de locuința mea) mi-a umplut sufletul de fericire! De-acum ma pot duce la Emilul meu iubit” (Emil Prager, soțul ei, murise in 1985, iar Elvira Godeanu se stingea din viața la 3 septembrie 1991)”

Realizarea acestui frumos proiect de suflet a fost posibila numai cu sprijinul Programului de finanțare ARCUB – București 555 și Primariei Municipiului București!
Intrarea este libera în limita locurilor disponibile!