Marius Burhan – Humanity Reverse

Artistul Marius Burhan este un comentator activ al societății actuale. Prin lucrările sale reunite în expoziția "Humanity Reverse", atrage atenția asupra momentului de răscruce în care se află umanitatea. Ne putem oare autodistruge? Ce mai înseamnă astăzi să fii erou? Iată câteva întrebări la care puteți să reflectați vizitând expoziția deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române în perioada 1 – 31 august 2023.

„Expoziția Reverse humanity a lui Marius Burhan ne propune o radiografie a societății în care trăim. Este interesant că termenul de umanitate înseamnă «totalitatea oamenilor», dar și «sentiment de bunăvoință, compasiune pentru nenorocirile altuia». Dacă în altă epoca, George Călinescu propunea să inventariem izbânzile culturii noastre, lucrările lui Marius Burhan ne prezintă stadiul în care a ajuns societatea în care trăim. Personajele lui sunt dinamice și ies din tablou ca într-un cor al disperării, strigăt pe care autorul nu încearcă să-l focalizeze într-un punct, ci îl cuprinde în vocea tuturor.

Cioran spunea că «orgoliul unui om născut într-o cultură mică este întotdeauna rănit», dar autorul vine să îl contrazică prin intermediul unor lucrări de o prospețime și de o forță specifice culturilor mari. Culorile și tehnica sunt extrem de moderne, o pictură foarte decantată ce poate fi oricând poziționată alături de opera unor artiști importanți ai generației sale de pe tot mapamondul.„ (Dr. Marian-Gabriel Avram)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.