Stefan Luchian – Desenator

Prin expozitia Stefan Luchian – desenator, se comemoreaza 100 de ani de la moartea artistului, membru post-mortem al Academiei Romane. Expozitia prezinta lucrari de grafica realizate de artist in perioada de inceput a carierei sale pana in 1910, lucrari aflate in colectiile Cabinetului de Stampe ale Bibliotecii Academiei Romane. Expozitia este deschisa pana pe 29 iulie 2016 la Biblioteca Academiei Romane, sala Theodor Pallady.
Despre modernitatea artei lui Stefan Luchian (1868-1916)
Catalina Macovei, Sefa Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane, cea care s-a ocupat de organizarea expozitiei, spune ca s-a dorit prin aceasta expozitie prezentarea artistului Stefan Luchian in calitatea lui de deschizator de drumuri in arta moderna romaneasca.
Expozitia cuprinde peste 100 de lucrari de grafica, fotografii (imagini de familie, portrete, lucrari ale pictorului) din colectiile Cabinetului de Stampe si o serie de scrisori selectate din colectiile Cabinetului de Manuscrise al Bibliotecii Academiei Romane. Pe simeze se afla desene in carbune, litografie si pastel – tehnica in care artistul a excelat si pe care a transformat-o intr-o arta majora – precum si acuarele, caracterizate deopotriva de forta si delicatete.
Expozitia este completata cu lucrari ale unor pictori cu care artistul a colaborat in diferite intreprinderi culturale sau societati artistice, cum ar fi Cercul artistic, Tinerimea artistica, Societatea artistilor independenti, precum si cu opere ale artistilor pe care Stefan Luchian i-a admirat si care i-au influentat activitatea artistica. In expozitie se afla, de asemenea, documente inedite referitoare la familia sa, corespondenta, fotografii care ii ilustreaza biografia, cateva dintre ele lucrate de fotograful Hr. Duratzo.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras