Expoziție Georgeta Năpăruș 

La Galeria Romană s-a deschis o expoziție specială dedicată celebrei artiste Georgeta Năpăruș (1930 - 1997), care s-a exprimat în diferite moduri, experimentând mereu. Pe lângă lucrările de grafică realizate de artistă în ultimii ani ai vieții sunt expuse lucrări unice pentru creația artistei - obiecte din lemn, personaje modelate din făină, colaje, un portret pictat pe lemn și chiar o rochie concept. Expoziția Georgeta Năpăruș poate fi vizitată în perioada 4 – 29 iunie 2024.

Expoziția a fost gândită de fiul artistei Ilie Grigorescu și artistul Ion Grigorescu, care a scris câte un text poetic pentru fiecare lucrare prezentată. În centrul expoziției, pentru a înțelege mai bine personalitatea artistei, sunt alăturate portretelor realiste realizate în studenție, ultimele autoportrete în care artista mărturisește “N-am mai rămas decât o pată de culoare”.


Expoziția Georgeta Năpăruș este prilej pentru a încerca să facem din galerie spațiu muzeal, pentru care există deja condițiile arhitecturale, fiind apropiată ca loc de fostul muzeu Simu și ca timp de perioada în care au fost construite amândouă. În fiecare sală sunt expuse câte o singură lucrare, sau două – trei, dar apropiate, pentru a oferi publicului mai mult timp de a privi și de a înțelege.


Georgeta Năpăruș e o artistă prea bine cunoscută pentru a-i prezenta biografia. Este preocupată de politică, de evoluția țării după Revoluție și de țesătura de neadevăruri vehiculate, în cuvinte și imagini. Se situează în locul în care noul design al televiziunii și computerului se repercutează asupra reflectării omului și ambianței (până la sateliți și la sălile de operație), prin metoda clasică a desenului. Utilizează obiecte ready-made și jocuri, învățând sau intuind tot atât de repede tehnicile noi și interfețele lor precum copiii acestei perioade. Între timp nu-și uită vechea pasiune a literaturii, atât pentru mesaj cât și pentru expresia și generarea literelor, dar și că darul ei primordial este pictura. Domeniul ei vizual este modern, conștient, în mare parte abstract, dar și vechi, tradițional, figurativ. Pictează pânza, suprafața, dar formele se fac figuri și spațiu dincolo de pânză. 


Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.