Dan Mohanu – expozitia Calator

Dan Mohanu, pictor si restaurator de pictura murala, ne propune sa descoperim prin operele sale de arta, lumina care vine din intuneric si sa ne iluminam viata. Artistul a adus la Galeria Romana o selectie din lucrarile sale realizate de-a lungul vietii, impartasind cu privitorii gandurile sale cele mai profunde.

Expozitia "Calator" a artistului Dan Mohanu este o expozitie retrospectiva, fiind deschisa la Galeria Romana in perioada 11 martie – 5 aprilie 2022.
Dan Mohanu s-a nascut in anul 1949, in Tulcea. In 1974 a absolvit Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Iar in 1990 a fondat Departamentul de Conservare-Restaurare din cadrul Universitatii Nationale de Arte, unde a fost profesor pana in 2018.
”Imi vine in minte, mai dureros si mai fara speranta, o lume a carei disparitie se desavarseste sub ochii nostri. In parcursul grabit al catorva decenii, lumea inca traditionala a satului, lumea care se contopea odinioara cu natura din jur, prin lemnul, lutul, piatra si varul caselor si al ctitoriilor taranesti, a fost inlocuita cu un hibrid de arhitectura orgolioasa, lipsita de proportie si ritm, etalandu-si stridentele intr-o risipa de materiale pe care noua piata a constructiilor o pune la dispozitie cu generozitate. In acest timp, uitate sau abandonate, casele Domnului dispar.
Arta isi recapata asadar, pe fondul comportamentului amnezic al omului contemporan, misiunea intoarcerii la darurile si valorile esentiale, un fel de regasire a memoriei pierdute a umanitatii in care recunoastem, dupa spusele parintelui Ioan Bizau, semnificatia „unor imagini evanghelice atat de familiare vietii crestine, precum painea, vinul, apa, lumina, mielul, pastorul, muntele, aluatul, bobul de grau, etc.”
Regasirea armoniei divine, cuprinsa in frumusetea de o clipa a lumii, asa cum vedem in redobandirea simplitatii si statorniciei uneltelor pictorului din studiile grupului „Prolog”, reprezinta calea fireasca spre imaginea iconica. Intrat in spatiul eclezial, pictorul nu renunta la darurile sale; „roua constiintei”, cum ar fi spus Paul Gherasim ramane nealterata, pastrand prospetimea si vitalitatea artei autentice.” (Dan Mohanu, pictor si restaurator)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras