Expozitia artistei Rodica Xenia Constantin la Iasi

Complexul Muzeal National Moldova Iasi in parteneriat cu Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania si Fundatia FILDAS ART au organizat expozitia de pictura a artistei Rodica Xenia Constantin. Expozitia poate fi vizitata la Palatul Culturii din Iasi in perioada 7 -31 mai 2019.

Rodica Xenia Constantin se inscrie prin stilul sau in modernitatea moderata, inca fidela tabloului, ca univers delimitat, in interiorul caruia se petrece marea aventura spirituala si emotionala a contactului strict personal cu realul si al interpretarii lui. Artista pastreaza in pictura ei, traditiile artei romanesti din secolele XIX si XX, cu aria tematica a peisajului si naturii moarte, uneori a obiectului ca mic univers uman incarcat de simboluri si semnificatii. Limbajul pictoritei are insa mici virulente contemporane: nervozitatea gestului pictural, izbucniri sonore ale culorii si gustul sintezei formale. (Amelia Pavel, critic de arta)

Rodica Xenia Constantin a absolvit Facultatea de Arte Plastice Bucuresti in anul 1963. Participa cu lucrarile sale la peste 100 de Expozitii de Stat, municipale, anuale si bienale, de grup si personale, atat in Romania precum si in strainatate.

In calitate de curator, a organizat o serie de programe culturale: simpozioane de arta, ateliere de creatie, expozitii personale, retrospective si de grup, pentru a pune in valoare arta moderna si contemporana. Toate acestea au fost realizate cu sustinerea financiara a Fundatiei FILDAS ART.

Televiziunea Romana de Stat si SensoTv au consacrat filme documentare despre activitatea sa. A colaborat frecvent la emisiuni cultural artistice de la Radio Romania Cultural, iar operele sale au aparut in albume de arta si in enciclopedii de arta romaneasca.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras