Corneliu Vasilescu – Revizitand Nirvana

O noua expozitie de pictura s-a deschis in spatiile Academiei de Studii Economice - expozitia intitulata Revizitand Nirvana a renumitului pictor roman contemporan Corneliu Vasilescu.

In deschiderea expozitiei au vorbit Florentin Gabriel Niculescu – curatorul expozitiei, Prof. Pavel Nastase – Presedintele Senatului ASE si Petru Lucaci – Presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Expozitia Revizitand Nirvana a artistului Corneliu Vasilescu poate fi vizitata in perioada 1 februarie – 31 martie 2018. Expozitia face parte din programul cultural Pictorii ASE-ului initiat in anul 2009 de profesorul Ion Gheorghe Rosca, prin care sunt organizate evenimente culturale in spatiile academiei.

In expozitia Revizitand Nirvana, Corneliu Vasilescu prezinta picturi care vorbesc despre trairile, sperantele si reveriile sale. Mi-am creat un univers al meu marturiseste cu bucurie artistul Corneliu Vasilescu.

Nirvana, titlul proiectului reprezentativ pentru creatia artistului din ultima vreme, un work in progress in desfasurare, intregeste registrul unui gestualism bine temperat, care conciliaza optim instinctul si ratiunea. In economia creatiei, libertatile artistului nu sunt absolute. Jocul spontan si imprevizibil al reprezentarii trebuie sustinut pe ceva. Fie si doar ca tendinta sau ca intentie, sensul unui tablou este premeditat. In locul neantului tematic la care predispune abstractia nesistematizata, Corneliu Vasilescu propune circumscrierea unei arii problematice ancorate existential. In cazul de fata, ontologia picturala propusa de autor vizeaza, in genere, fie sensul lumii, fie pe cel al omului.

Expresionismul artistului pare nu urmarea vreunei angoase sau a vreunei nevroze fara leac, ci, mai degraba, unul ce evoca obsesia popasului ultim, a implinirii si impacarii cu sine. Suprafata panzei este armonie difuza, haos organizat, simfonie a formelor si culorilor, intensitate a tonurilor, muzica… silentioasa, oferita spre ascultare celor familiarizati cu un asemenea limbaj. (Petru Bejan, fragment din articolul publicat in revista Tribuna, nr. 348)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras