Aurel Vlad si Liviu Russu

Expozitia sculptorilor Aurel Vlad si Liviu Russu – „Lucrari in lemn” este deschisa la 418 Gallery din Bucuresti, pana in 16 mai 2010.

Aurel Vlad s-a nascut in 1954 in Galati, Romania. Intre anii 1980 si 1984 a studiat la Universitatea Nationala de Arte „Nicolae Grigorescu”, sectia Sculptura. Este considerat de colegii sai ca fiind unul dintre artistii importanti ai sculpturii contemporane romanesti.Subiectul major al artei sale este corpul uman, cu expresiile si gesturile sale. Figurile lui Aurel Vlad fluctueaza intre tensiunea si blandetea psihica densa. Lucrarile sale, in principal legate de expresionism, cunosc cateodata stilizari gotice. La Sighetul Marmatiei, Aurel Vlad a creat un monument al melancoliei. Nu este un monument eroic traditional ci exprima idealism si patos. Asuprirea si disperarea, demnitatea durerii si a mortii sunt imortalizate in aceasta capodopera.

Liviu Russu s-a nascut in Bucuresti, in 1951. Intre anii 1971 si 1975 a studiat la Academia de Arte din Bucuresti, sectia Sculptura. In 1984 primeste o bursa la Academia di Romania din Roma, Italia. Liviu Russu creeaza pe de o parte lucrari care urmeaza sa fie puse in scena mare a peisajului, iar pe de alta parte poate concentra o puternica expresivitate in lucrari simbolice de mici dimensiuni. Lucrarile care vorbesc despre „porti”, „fortarete” sau „zidiri” sunt compozitii dense si detaliate, cu o eleganta arhaica specifica. Chiar daca sunt asemenea unor arhitecturi, aceste sculpturi ne dau impresia ca sunt usoare, ca plutesc.