Ateliere din București – Paul Timofei

Pentru pictorul Paul Timofei, atelierul este locul în care își găsește liniștea și unde din imaginile fotografiate mereu, gândurile sale recompun pe pânze mari realități spirituale. Pictura este lucrul pentru care simte că a fost făcut și pentru care merită să lupte zi de zi. Artistul mărturisește că este un visător care dintotdeauna și-a dorit un atelier, desenând casa de vis, unde i-ar plăcea să trăiască și în care bineînțeles ar avea un atelier. Pentru moment, se bucură de atelierul său luminos din Piața Mihail Kogălniceanu, un spațiu alb și cu ferestre mari, de unde privește panoramic casele vechi din București.

Artistul Paul Timofei a beneficiat de Bursa de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma, Italia, între anii 2008 – 2010. Picturile sale se găsesc în Colecția Muzeului Național de Artă Contemporană din București, Muzeului Național de Artă al Moldovei din Chișinău, Colecția Fundației Anastasia, precum și în numeroase colecții private.

“…Orașul lui Paul Timofei mi se pare sumbru, exsanguu, crepuscular. Tonurile sunt reci, vegetația – cu rare excepții – se retrage și lasă loc unui spațiu deșertic până la abstracțiune. Obiectele reprezentate atârnă greu, gravitațional și ocupă masiv întreaga scenă picturală. Decontextualizată, privată parcă de preajma sa, arhitectonica lui Paul Timofei țintește ipostazierea singulară, identificarea ca simbol. Acest proces mi se pare foarte evident în pânzele bucureștene ale pictorului: casele, bisericile, blocurile stau nicăieri, însingurate în propria precaritate.” (Marius Lazurca, diplomat român)

Acest material vă este oferit de Programul Catena pentru Artă.