Paul Gherasim și Christian Paraschiv – Expoziția M-UCENICII / A Friendship

O inedită expoziție de artă s-a deschis la Muzeul Național al Țăranului Român, în care sunt reunite impresionantele lucrări ale artiștilor Paul Gherasim (1925-2016) și Christian Paraschiv. Vizitând expoziția "M-UCENICII / A Friendship", veți redescoperi rădăcinile tradiționale românești și o înaltă vibrație spirituală. Expoziția artiștilor Paul Gherasim și Christian Paraschiv, organizată în parteneriat cu Galeria Romană, este deschisă în perioada 28 mai – 16 iunie 2024, în Sala Tancred Bănățeanu.

„Expoziția de față aduce în lumină doi artiști legați de crezul religios ortodox. Prin anii ’60 – ’70 Paul Gherasim, înconjurat de Ioan Alexandru, Radu Petrescu, Daniel Turcea și alții, a lucrat la o serie intitulată BOLTA DE LUMINĂ, unde geometria pură reia construcția bolților bizantine. Pe lângă această temă, vom găsi și lucrări cu titluri LOGOS, LAMBDA, seria Țăranilor și cea a Martirilor! La Paraschiv, ce se afirmă ca un reprezentant de frunte a generației ’80 în artele plastice românești, găsim lucrări din seria tumulus, relicve, foișoare. Expoziția din decembrie 1981 de la Galeria Simeza, intitulată STRUNGA, va lega pe viață prietenia celor doi artiști.


Prezența mielului de sacrificiu, planul unei biserici grecești formată din două piei de oaie, reprezentarea trinității sunt tot atâtea apropieri de credința în Dumnezeu! Ulterior, vom găsi la Christian Paraschiv și alte teme, precum NOMOS, EIKONE etc. Cei doi artiști prieteni au înființat în anul 1985, împreună cu trei colegi, grupul Prolog! Grupul continuă să existe și în ziua de astăzi, cu aceleași crezuri ce i-a legat în toți acești ani: întoarcerea la natură, prietenia, lucrul împreună, puritatea florii de măr…” (Christian Paraschiv, mai 2024).


Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.