Anca Vintilă Dragu mărturisește: „Pentru mine marea a fost dintotdeauna un miracol. Îmi aduc aminte primele clipe de reverie și de emoție din copilărie sau din adolescență când privești marea ca pe sfârșitul pământului. Marea cuprinde tot universul. E o senzație de absolut, de conectare cu universul, cu ce te înconjoară și apoi cu tine.
Expoziția de artă “Limite fluide” este o metaforă a spațiului personal, a fluidității individului în perpetuă schimbare, transformare. Am ales marea pentru că în apropierea mării am avut de cele mai multe ori momente de introspecție, de melancolie, răscoliri, vindecări, pe care marea le aduce la suprafață.

Am creat un cerc de balize plutitoare ca un sanctuar efemer. Aici se întâmplă un moment de grație în care totul pare să se alinieze, iar mintea intră într-o stare de plutire. Lucrarea devine o încercare de a capta această stare, acest moment de grație. Este o meditație vizuală asupra acestor clipe de liniște în care timpul pare să încetinească, lumea din jur se dizolvă, iar intuiția și sinele încep să vorbească. Totuși balizele se află pe o oglindă neagră care arată că după aceste momente de liniște, valurile spală încet încet straturile sufletului ajungând la cele mai adânci profunzimi, acolo unde își află sălașul cele mai vechi frici, răni, care sunt de asemenea răscolite și cumva vindecate de mare.
Materialele pe care le-am folosit sunt porțelanul, gresii, sticlă. Am folosit și materiale organice cu care am decorat aceste balize, materiale organice care s-au transformat în timpul arderii și au creat texturi surprinzătoare.”
Anca Boeriu, curator expoziție, povestește despre artistă: “Am căutat privind lucrările Ancăi Vintilă Dragu, cuvântul care să o reprezinte pe ea, ca artistă, ca femeie, dar nu m-am putut opri, am adunat o înșiruire care poate continua: calm, liniște, spiritualitate, deschidere, frumusețe, normalitate. Anca este una din artistele care, chiar și fără să o cunoști personal, ți se dezvăluie total, fără nici un ascunziș, prin ceramica ei. Poate nu am întâlnit niciodată pe cineva atât de direct, de frumos apropiată și exprimată de propriile lucrări.”
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.