”I Never Promised You a Rose Garden” – Expoziție colectivă la AnnArt Gallery, perioada 20 martie –  3 mai 2025

Începutului primăverii astronomice a fost marcat de simbolul renașterii și al reînnoirii și artistic, dar și prin deschiderea la Galeria AnnArt a unei noi expoziții care are forma ”unei grădini fantastice purtătoare de motive și simboluri atent culese și presărate de artiștii prezenți”: Elena Preda, Andrei Costache, Iulia Paraipan, Maria Pop Timaru, Lia Bira și Ada Muntean.

Este un ”corpus de lucrări” care îmbină ceramica, pictura, textilele și intervențiile sculpturale realizate din lemn sau pietre semiprețioase. Expoziția al cărei titlu este inspirat de balada country-pop lansată la începutul anilor ’70 de  solista Lynn Anderson, ”are mai degrabă energia unei piese funk. Selecția urmărește o estetică pop, reflectată în paleta cromatică, în tratarea suprafețelor și în modalitățile de suprapunere a materialelor, astfel conturând un discurs vizual ce asimilează referințe din sfera post-digitală. Obiectele expuse funcționează ca relicve ale unor mitologii personale, articulând un univers ambiguu, în care imaginarul, cultura vizuală contemporană și explorarea tactilității devin elemente fundamentale” – spunea Căina Coman, curatoarea expoziției. ”Am citit că trandafirii înfloresc odată la 6 – 8 săptămâni, iar ciclul lor începe fie la final de primăvară, fie la începutul verii – prin mai. Deci, nu aveam cum să promit o grădină cu trandafiri (…), dar mi-am dat seama că așteptările publicului față de abordările artistice contemporane sunt adesea iluzorii, așa că până în mai, odată cu primăvara astronomică vă propun o grădină microcosmică, (…) un spațiu ce conține toate lumile într-un singur loc, un exemplu descrisde Foucault, în privința spațiilor heterotopice. Grădina de față nu este una luxuriantă și nici o grădină a desfătărilor precum cea pictată de Bosch timp de douăzeci de ani în sec. XV–XVI. Este mai degrabă o grădină de dimensiuni restrânse, dedicată visării și contemplației, găzduită într-un imobil cu arhitectură neobrâncovenească.

          Cei șase artiști explorează acest concept prin strategii vizuale care implică suprapuneri de texturi, interferențe cromatice și contraste materiale.

          Elena Preda propune o dulce desfătare a privitorului cu deserturi pictate, simbolizând amintiri și trăiri personale, întâmplări  și prieteni. Andrei Costache a reinterpretat pictura pop printr-o abordare post-digitală, suprapunând ”straturi cromatice stridente și imagini abstractizate într-un univers crud-jovial”; împresionantă lucrarea sa care se regăsește și pe afișul expoziției – Pavilion lemn sculptat și pulverizat manual pe pictură digitală (print) întinsă pe cadru de lemn și montată pe panouri. Maria Pop Timaru a modelat totemuri și creaturi fantastice din ceramică glazurată, iar Iulia Paraipan a folosit tehnici textile pentru suportul unui imaginar cotidian. Ada Muntean a tensionat prin creațiile sale ”materialități picturale, intervenind asupra lemnului cu inserții de pietre semiprețioase, între uman și vegetal, într-o cartografie afectivă”, iar Lia Bira a expus bibelouri cu emoții socio-afective.

          De fapt, așa cum susține curatoarea, expoziția conturează o estetică a pluralității, euforiei și convergențelor: este o grădină în care fiecare privitor poate găsi orice, în afara de trandafiri, pentru că trandafirii înfloresc abia în mai….

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.