Artistul vizual Liviu Mihai a creat o nouă serie de lucrări de artă inspirate din lumea contemporană, o realitate în continuă mișcare despre care spune: “Realitatea noastră are atât de multe fațete, în funcție de cum te miști, niciodată nu vezi doar o singură fațetă a realității vezi întotdeauna mai multe. Și noi cumva ne raportăm tot timpul la una sau mai multe realități. Percepția se schimbă în continuu cumva. E un proces în mișcare continuă. Nu e nimic static.
Am abordat un experiment – pictura pe metal. Foarte entuziasmat am fost în timpul lucrului. Versatilitatea lor și faptul că am reușit să creez niște obiecte fațetate pe care am putut să pictez, să aplic mai multe scene care cumva se înscriu în mai multe realități, paralele sau nu, exact cum se întâmplă în realitatea noastră. Ai un flux imens de informații care vine din toate direcțiile. Îl vezi ca pe un imens tablou cu diverse căsuțe și tu alegi de acolo exact ce-ți convine ție din tot fluxul ăsta.

Vroiam și ceva interactiv sau în mișcare, pe ideea de obiect 3D în jurul căruia să te poți învârti. De asta unele dintre obiecte le-am așezat pe perete, iar altele pe jos, au versatilitatea asta. Îmi place ideea asta de organic, de nedefinit, faptul că nu există margini. Limitele cumva noi le trasăm. Granițele sunt niște proiecții abstracte create de noi. Dar în realitate nu există asemenea granițe. Adică cumva toată materia, toată realitatea e un flux continuu. Întâi am căutat o anumită volumetrie care să-mi convină, care să se miște în spațiu într-un anumit fel, după care am pictat, am intervenit prin pictură asupra lor. Și nu invers.”
Despre seria de picturi realizate pe pânză, artistul Liviu Mihai povestește: “Am preluat o lucrare de a lui Manet cu Olimpia, unde personajul din scenă se întreabă: Ce se întâmplă cu tine Olimpia? raportat la ideea de frumusețe din ziua de astăzi, care s-a transformat foarte mult, față de ce era la 1800 sau 1900. Chiar pe unele dintre obiectele pictate am și mesaje politice, care se leagă de lucruri care se întâmplă la noi în ziua de azi, cum ar fi – Drill, baby, drill. Îmi place și ideea asta de a descoperi, de a căuta în lucrările mele anumite mesaje sau anumite imagini. Și mi se pare interesant să le ascund puțin.”
Curatorul expoziție Ana Negoiță spune despre lucrările din expoziția “A Folded Reality”: “Sunt lucrări care generează de fapt acest concept de realitate rizomatică care se desface la nesfârșit, astfel încât privitorul să poată să se ducă prin intermediul suprafeței picturale în multiple povești – fie povești figurative vizuale care trezesc imaginația fiecăruia, dar și povești cu referințe culturale pe care le găsiți foarte des integrate în lucrările lui Liviu Mihai.”
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.