Premiile Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Uniunea Artistilor Plastici din Romania a organizat la Muzeul National de Arta Contemporana - Sala Dalles festivitatea de decernare a Premiilor Uniunii Artistilor Plastici din Romania pentru anul 2014. Evenimentul a fost cu atat mai important si a stranit un interes major si datoritta faptului ca, dupa opt ani de la decernarea ultimelor premii nationale, UAPR, cu sprijinul Ministerului Culturii a reluat o traditie si o practica asumata de breasla artistilor, inca de la infiintare, ca Sindicat al Artelor Frumoase.
Cu aceasta ocazie, Anca Vlad, Presedinta Fundatiei FILDA Art a fost recompensata cu Diploma de Onoare Prieten al Artelor. Totodata artistului plastic Nicolae Moldovan i s-a acordat Premiul Fundatiei Fildas Art.

Cei mai buni artisti ai anului 2014

Petru Lucaci, presedintele UAP din Romania a inmanat diplomele premiantilor si i-a felicitat, in prezenta lui Ionut Vulpescu, fost Ministru al Culturii), a membrilor Consiliului Director al UAP si al altor personalitati. Evenimentul a fost prezentat de binecunoscuta actrita Ioana Craciunescu.
De-a lungul timpului, s-a constituit chiar o institutie a Saloanelor Nationale, in care personalitati marcante din lumea artelor au organizat jurii de specialitate pentru selectia artistilor participanti si au acordat premii. O istorie a acestor Saloane ar merita readusa in memoria colectiva – spunea Petru Lucaci, Presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Speram sa intram cu aceasta reeditare a Premiilor Uniunii Artistilor Plastici din Romania intr-o perioada de normalitate in ceea ce priveste recunoasterea performantelor profesionale ale artistilor din domeniul Artelor vizuale. Ii felicitam, nu doar pe premianti, ci toata breasla artistilor romani, care, indiferent de conditiile sociale sau politice pe care le traverseaza, contribuie la dezvoltarea patrimoniului material si spiritual national.
Iata-i pe laureatii anului 2014, cu mentiunea ca Alexandra Muresan, Dumitru Oboroc si Andrei Tudoran au obtinut Bursele Uniunii Artistilor Plastici din Romania:
Henri Mavrodin – Marele Premiu
Aurel Vlad – Premiul de Excelenta
Miklós Onucsan si Tudor Zbarnea – Premiul Juriului
Florica Prevenda – Premiul pentru Pictura
Alexandru Pasat – Premiul pentru Sculptura
Silviu Baias – Premiul pentru Grafica
Cristina Bolborea – Premiul pentru Ceramica
Ileana Dana Marinescu – Premiul pentru Metal
Adrian Damian – Premiul pentru Scenografie
Ileana Pintilie – Premiul pentru Critica
Viorel Grimalschi – Premiul pentru Arta Plastica Religioasa si Restaurare
Corina Nani – Premiul pentru Arta in Spatiul Public
Matei Bejenaru – Premiul pentru Multimedia
Darius Hulea – Premiul pentru Tineret
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros