Gazduit anul acesta de Bucuresti (Cinema Studio si Cinema ”Elvire Popesco”) şi Targu-Mures (Cinema ”Arta”), Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.
La conferinta de presa gazduita de Institutul Cultural Roman, am aflat ca editia din acest an aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare si de animatie, de lungmetraj și scurtmetraj) din 25 de tari. Festivalul Filmului European cuprinde si evenimente conexe.
„Dorim sa aducem un suflu proaspat Festivalului Filmului European care isi serbeaza majoratul. Selectia excelenta de filme europene este completata de evenimente conexe care atrag si public nou. Pentru ca festivalul incepe de Ziua Europei, impartasim valorile europene si participam la dialogul intercultural european. Cinematografia romana este perfect conectata la fenomenul european, iar cineastii nostri sunt adevarati campioni. Este datoria noastra sa acordam sprijin regizorilor, actorilor, cineaştilor romani“ – a spus Liviu Jicman, vicepresedintele ICR. La conferinta de presa au participat si Iulia Deutsch, sef adjunct al Reprezentantei CE in Romania, Laurentiu Damian, presedinte UCIN.
Este o traditie ca FFE sa aiba un Ambasador Onorific care regizeaza clipul de promovare a festivalului: regizorul Adrian Sitaru este autor al scurtmetrajul ”Colivia” şi al lungmetrajelor ”Pescuit sportiv” şi ”Din dragoste cu cele mai bune intentii”. In prima seara, de gala, este proiectat filmul grecesc ”Miss Violenta” (2013) in prezența regizorului Alexandros Avranas si a actriţei Eleni Roussinou. Filmul a fost recompensat cu premii la Venetia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.
Selecția festivalului include doua documentare romanesti: ”Bucuresti, unde esti?”, regia Vlad Petri (selectat la Festivalul de Film de la Rotterdam și la TIFF) si ”Cantece pentru un muzeu”, regia Eliza Zdru, dar si coproducția ”La limita de jos a cerului” (Romania – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selectie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru si o secțiune de filme scurte realizate de studentii de la UNATC.
Senso Arte si TONICA sunt parteneri media ai acestui eveniment.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Oana Georgescu