Galeria Senso la Targul de Arta de la Essen 2015

Galeria de Arta Senso a participat in perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015 pentru a doua oara la Targul de Arta de la Essen - Contemporary Art Ruhr, Germania, prezentand lucrarile artistei Ana Stefania Andronic (Buzu). Publicul international a putut sa admire la stadul Galeriei Senso, doua serii de lucrari DiaFonii grafice si Picturalitati laice si metafizice, ambele grupate sub titlul: Grafisme picturale.

Despre lucrarile artistei Ana Stefania Andronic (Buzu)

Daca in seria DiaFonii grafice, tanara artista isi schita in tus personajele, acum ea acorda o deosebita importanta culorii. Personajele sale, create cu spontaneitate coloristica, cuceresc spatiul imaginarului, visului, arbitrarului. Ana Andronic isi plaseaza personajele printre portocali si vafe de inghetata, arbusti, rodii si ananasi care leviteaza, nori si spatii domestice. Intr-o nota ludic-ironica, povestile sale vorbesc despre (auto)cunoastere, interiorizare, prietenie, insingurare.

Personajele Anei sunt investite cu umor (asemeni unui CerbuloraX care intruchipeaza inteleptul in cautarea intelepciunii). Cu joben si trabuc, in costumatie de gentleman, CamiloraX cucereste citadinul, marinul, selenarul. Trecut prin filtre initiatice, carismaticul CamiloraX este supus diferitelor stadii de evolutie laica (Sapte pasi), dar si spirituala (Sapte emisfere). Repetate compulsiv, oglinzile si portretele Camilorax-ului reactualizeaza mitul lui Narcis. Uneori, panzele Anei devin harti spirituale sub impulsul dicteului automat. Sporadic, Ana Andronic insereaza fragmente de harti vizuale care amintesc de estetica letrista a lui Isidore Isou.

Complexitatea, armonia compozitionala si coloristica aduc in atentie veritabile gymnopedii picturale. Lirismul naratiunii o plaseaza pe Ana Andronic alaturi de pictori si graficieni, dar si de ilustratorii de carte. (Raluca Baloiu, curator)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras