Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsey si Robin Campillo vin la Les films de Cannes à Bucarest

Castigatorii de anul acesta ai Grand Prix, Premiul Juriului precum si ai premiilor pentru cel mai bun scenariu si actor intr-un rol principal vor fi prezenti ca oaspeti ai Les Films de Cannes à Bucarest si vor avea discutii cu publicul dupa proiectiile cu filmele lor. Primul weekend de festival a adus peste 5000 de spectatori in salile de cinema.

Catena este sponsor al Les Films de Cannes à Bucarest.
La Cinema PRO, cinefilii prezenti la proiectia 120 Battements par minute, au putut discuta dupa film chiar cu regizorul francez, de origine marocana, Robin Campillo, recompensat cu Marele Premiu anul acesta la Cannes. Marti seara, dupa premiera filmului You Were Never Really Here (Premiul pentru scenariu, Premiul pentru cel mai bun actor), tot la Cinema PRO, va urma o noua intalnire de neratat cu regizoarea Lynne Ramsay. Filmul i-a adus si Premiul pentru pentru interpretare masculina lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn si brutal care incearca sa o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescenta a unui politician, aparent rapita. Originara din Glasgow, Lynne Ramsay este considerata una dintre cele mai indraznete regizoare britanice ale cinemaului independent contemporan. Festivalul de la Cannes este cel care i-a recunoscut talentul inca de la inceputuri. In 1996, a castigat Premiul Juriului cu scurtmetrajul de absolvire Small Deaths, iar doi ani mai tarziu, primea aceeasi distinctie pentru cel de-al treilea film scurt, Gasman. Debutul sau in lungmetraj, Ratcacher, a obtinut Mentiunea Speciala a juriului in sectiunea Un Certain Regard la Cannes, in 2000. Iar in anul urmator, We Need to Talk About Kevin a fost singura productie britanica intrata in cursa pentru un Palme d’Or.
Surpriza acestei saptamani, la Les Films de Cannes a Bucarest, este proiectia suplimentara a filmului Loveless (Premiul Juriului, Cannes 2017), care va avea loc la Cinema Union, in prezenta regizorului Andrey Zvyagintsev. dupa ce primele doua proiectii ale filmului au fost sold-out. Andrey Zvyagintsev si-a facut debutul ca regizor in anul 2000, trei ani mai tarziu lansand primul sau lungmetraj, The Return, care a devenit rapid senzatia anului si a primit Leul de Aur la Venetia. Regizorul rus este o prezenta foarte cunoscuta la Cannes, peliculele sale fiind mereu premiate – The Banishment (2007, Premiul pentru cel mai bun actor – Konstantin Lavronenko), Elena (2011, Premiul Special al Juriului in sectiunea Un Certain Regard) si Leviathan (2014, Premiul pentru cel mai bun Scenariu).
120 Battements par minute va reprezenta Franta in cursa pentru Oscarul pentru cel mai bun film strain. Drama inspirata din lupta grupului activist Act-Up Paris impotriva indiferentei generale in fata victimelor provocate de virusul SIDA in Franta anilor ‘90, a fost deja vanduta in aproape 40 de tari, iar in Romania va fi proiectata in premiera. Protagonistul filmului, actorul Nahuel Pérez Biscayart este de asemenea asteptat la festival atat la Bucuresti, unde va participa la proiectia filmului programata joi, pe 19 octombrie, de la 16:30 la Cinema Elvire Popesco, cat si la Iasi, unde va deschide a doua editie Les Films de Cannes à Iasi, pe 20 octombrie.
Reamintim si prezenta la Bucuresti a regizorului francez Laurent Cantet, caruia ii este dedicat si un focus. Laurent Cantet va ajunge in Romania pe 18 octombrie si va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat de proiectia scurtmetrajului sau, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo in 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al sau L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes in competitia Un Certain Regard si va raspunde, dupa proiectie, intrebarilor publicului intr-o discutie moderata de Boglarka Naghi.
Les Films de Cannes à Bucarest a debutat cu peste 5000 de spectatori la proiectiile din primul weekend si cu participarea la Bucuresti si Cluj a reputatului regizor maghiar Béla Tarr. Si anul acesta, festivalul continua sa aduca la Bucuresti si in orasele in care se desfasoara editii locale, invitati speciali – regizori si actori – pentru a sta de vorba cu publicul din Romania la finalul proiectiilor, in sesiuni de discutii intense despre filme, cinema sau pur si simplu despre viata.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Cinemateca Eforie. Biletele pentru cea de-a opta editie a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse in vanzare pe Eventbook.ro si in reteaua Eventbook. Programul complet si mai multe detalii despre filme si invitati sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.
Festivalul se bucura de sprijinul: Catena
Editia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata deAsociatia Cinemascop si este realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei si finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques si al Institutului Cultural Roman.
Editiile din cele 7 orase sunt realizate cu sustinerea: Brasov – proiect cofinantat de Consiliul Judetean Brasov, Cluj-Napoca – proiect realizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca si cu sustinerea Asociatiei Suedia, Sibiu – in parteneriat cu ASTRA Film Festival, Arad – cofinantat de Centrul Municipal de Cultura Arad, Timisoara – cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara, Casei de Cultura a Municipiului Timisoara si Filarmonicii Banatul, Iasi – cusprijinul Primariei Municipiului Iasi si al Ateneului din Iasi si la Suceava – cu sprijinul Primariei din Suceava.