Expozitia Monumental si efemer la Cazarma U

Proiectul expozițional "după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după", care se desfășoară pe parcursul a șapte luni la Cazarma U din Timișoara, cuprinde numeroase expoziții care reașează 50 de ani de sculptură românească. Parte a acestui proiect, expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată", curatoriată de criticul de artă Ioana Vlasiu, are ca punct de pornire unul dintre arhetipurile sculpturii – coloana, o verticală umană.

Expoziția “Monumental și efemer. Memorie sculptată” poate fi vizitată în perioada 4 mai – 30 noiembrie 2023, la Cazarma U din Timișoara. Conceptul expozițional este dezvoltat de Sorina Jecza și Attila Kim prin Fundația TRIADE și Attila Kim & Architects. CATENA este sponsor al acestui eveniment.


În cadrul acestei expoziții, sunt prezentate multiple ipostaze ale coloanei în sculptura românească, avându-i ca expozanți pe artiști precum Mircea Cantor, Andrei Cădere, Ioana Ciocan, Reka Csapo Dup, Doru Covrig, Darie Dup, Teodor Graur, Grupul Sigma, Peter Jacobi, Peter Jecza, Aurelia Mihai, David Morar, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Ion Nicodim, Mihai Olos, Alexandru Păsat, Silvia Radu, Mircea Roman, Elena și Marcel Scutaru, Virgil Scripcariu, Aurel Vlad, Victoria Zidaru.


“Secolul 21 moștenește ambiguități și incertitudini. Discursul despre sculptură este de decenii încoace plin de interogații – se vorbește despre sculptură în sens lărgit, despre sculptură negativă și nu contenim să ne întrebăm – ce este sculptura? mai este sculptura publică posibilă? Au fost dilemele modernismului, dar pe care nici post-modernismul nu le-a putut evita. A devenit tot mai limpede că ceea ce se prezintă azi sub accepția generică de sculptură a spart frontierele unui concept stabil, pentru a se lăsa invadată de domenii și problematici eteroclite, în căutare de definiții mai cuprinzătoare și ieșiri de urgență din situații-limită. Noțiunea de sculptură, fie și golită de mai vechile ei determinări, continuă totuși să fie folosită, cu alte cuvinte se dovedește rezistentă la agresiuni directe sau subsersive. Mai mult decât atât, s-ar zice că subversiunea, ironia, contestarea o țin în viață.” (curator Ioana Vlasiu)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.