Spectacole invitate pe scena Galei HOP 2017, editia a XX-a

E limpede ca la Gala HOP se expun valorile teatrului tanar. E limpede ca de atatea editii talentul scenic este expus si intors pe toate fetele. E si mai limpede ca Gala e singura competitie dedicata explicit viitorului teatrului romanesc – mentioneaza organizatorii Galei Tanarului Actor HOP 2017 ce va avea loc la Costinesti, in perioada 4 – 7 septembrie. Insa, emotiile acumulate in orele de competitie se vor descatusa, pe inserat, cu ajutorul a doua spectacole invitate care au legatura cu tema galei si cu cele doua probe de concurs: monolog si scena in doi – étude. Pentru actorii aflati in concurs, aceste spectacole pot fi modele, momente de reflexie despre organicitatea actului scenic.

In seara primei zile de HOP, de la ora 21.30, dupa evolutia concurentilor va intra in scena Cerasela Iosifescu cu un one-woman show exploziv ce scoate la iveala un personaj deopotriva sensibil si puternic, copilaros si infricosat, atragator si distant. Spectacolul se numeste ”Obsesii – vino, vezi, nu spune nimanui”, autorul Claudiu Sfirschi-Laudat fiind inspirat de scrierile Margaritei Karapanou. Regia este semnata de regizorul grec Yannis Paraskevopoulos, decorul si costumele sunt create de Lia Dogaru, productia fiind inclusa in repertoriul curent al ARCUB – Centrul Cultural a Municipiului Bucuresti. ”Cerasela Iosifescu e arc intins, struna vibranda. Osciland intre extremele si obsesiile Lorei, actrita isi dozeaza remarcabil fortele, isi gradeaza mijloacele, schimba cu naturalete registrele. […] Spectacolul Obsesii este unul necesar. Cine poate stabili clar unde incepe dezechilibrul psihic si unde se termina cretivitatea? Un Van Gogh perfect insanatosit nu ar mai fi pictat niciodata acea noapte instelata. […] Graiul poate fi socant, neinteligibil, dar cateodata poate rosti adevaruri pe care altfel ne temem sa le credem. Poate ca arta – in toate formele ei – va fi, la fel la ca in acest spectacol, cel mai bun translator. (Maria Zarnescu – „Necesare Obsesii”, Revista Yorick, nr. 319 / 29 iunie 2016)

In ultima zi la HOP, pe 7 septembrie, de la ora 18.00, inaintea mult asteptatelor rezultate, Andreea Banica, Norbert Boda, Nicole Burlacu, Alexandru Chindris, Robert Danci, Blanca Doba, Radu Dogaru, Denisse Moise, Alexandru Popa, Dan Pughineanu, Irina Sibef, Cosmin Stanila, Maria Teisanu si Eric Tutuianu – 14 tineri proaspat absolventi ai Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” Cluj-Napoca vor vorbi despre sexul frumos in misterioasa lui varietate. Este vorba despre un ”spectacol-privire dinamica, personala si plina de umor”, regizat de Andreea Gavriliu si intitulat ”O femeie”, dupa Péter Esterházy. Anul acesta trupa a fost prezenta la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, la Festivalul de Teatru NOU de la Arad, dar si la Festivalul International de Teatru Thealter din Segedin, Ungaria.

Iata un remember ”20 de ani de Gala HOP”, care ii prezinta si pe cei 21 de concurenti de anul acesta si care reda atmosfera estivala a apropiatei competitii actoricesti de la malul marii: https://vimeo.com/230782566

Gala Tanarului Actor HOP 2017 este organizata de UNITER si este un Proiect Cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Parteneri sunt Primaria municipiului Bucuresti, ARCUB – Centrul Cultural al municipiului Bucuresti, Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, TIFF – Festivalul International de Film Transilvania si ITI – Institutul International de Teatru, Sectia Romana