Valeriu Schiau – Covorul rosu

Artistul vizual Valeriu Schiau ne invita sa-i vedem cea recenta lucrare - o instalatie de mari dimensiuni intitulata Covorul rosu, care se desfasoara pe treptele exterioare din fata Bibliotecii Nationale a Romaniei in perioada 28 septembrie - 12 octombrie 2018. Instalatia ne invita sa reflectam asupra relatiei noastre cu societatea in care traim. Cele 600 de figurine umane miniaturale, colorate in rosu puternic, sunt dispuse pe noua trepte, pe o latime de patru metri, oferind privitorului o impresionanta imagine.

Covorul rosu reprezinta un manifest estetic social-contemporan, care propune o reconstructie a mecanismelor antropologice ale adulatiei. Covorul rosu traseaza o granita intre cele 2 lumi – a celor care pasesc si a celor care privesc. Covorul rosu face trimitere la o arheologie a timpului, a unui timp festiv marturiseste artistul Valeriu Schiau.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Fundatiei Fildas Art, prin Programul Catena pentru Arta.

Artistul vizual Valeriu Schiau s-a nascut in 1969 in Republica Moldova. Ulterior s-a mutat in Bucuresti, unde a studiat la Universitatea de Arte, pe care a absolvit-o in anul 1997.

Pentru Valeriu Schiau, actul artistic este un gest de sinceritate, o reactie dureroasa in urma confruntarilor cu evenimentele care i-au construit istoria personala spune criticul de arta Olivia Nitis.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras
Foto: Cris Ardelean