Un regal Shakespeare la TNB

Trei spectacole TNB si o premiera "Gigi Caciuleanu Romania Dance Company", impreuna cu ArtProduction si Teatrul National din Bucuresti, prin Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala "Ion Sava", vor avea loc in saptamana cand intreaga suflare tearala, iubitorii Thaliei din intreaga lume sunt cu ochii indreptati catre evenimentele prin care se marcheaza 400 de ani de la disparitia celebrului dramaturg.

Vineri, 22 aprilie, de la ora 20.00, pe scena Mare a Nationalului bucurestean, spectacolul FURTUNA se joaca in cadrul Festivalului International Shakespeare, aflat in acest an la cea de-a 10-a editie. Comedie a iluziilor, Furtuna lui William Shakespeare, cu Ion Caramitru in rolul Prospero, actor declarat recent de catre Consiliul britanic, Ambasador Shakespeare in Romania si cu Mihai Calin in Caliban, distins cu premiul UNITER pentru aceasta creatie memorabila, va prilejuieste intalnirea cu o galerie de interpretari deosebite, datorate unei viziuni regizorale de o frapanta modernitate, al carei autor este bulgarul Alexander Morfov. Un spectacol de o plasticitate impresionanta, despre putere, razbunare si iertare, cu ritmuri frenetice si efecte vizuale de neuitat.

In data de 23 aprilie vor avea loc doua spectacole inspirate de marele dramaturg. De la ora 20.00, la Sala Mica – Distopie.Shakespeare.Remix, primul dintre spectacolele programului 9G la TNB si singurul, pana in prezent, inspirat din dramaturgia shakespeariana, un spectacol despre jocurile puterii, prin demascarea unor retete de manipulare si despre apocalipsa degradarii lumii contemporane. Un remix Shakespeare intr-un scenariu original, semnat de regizoarea Catinca Draganescu.

De la ora 20.00, la Sala Studio, va avea loc, in cadrul Festivalului Shakespeare, premiera cu “Folia, Shakespeare & Co” , o productie Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”, realizata de aceasta data de ArtProduction impreuna cu Teatrul National din Bucuresti, prin Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala “Ion Sava”. La baza acestei Folii sta tot un scenariu original, alcatuit de Gigi Caciuleanu din textele marelui Will, pe tema Foliei declansate de Amor, cu intregul lui cortegiu de…victime, bufoni, zane, duhuri, plasmuiri diafane sau fapturi neobisnuite. “Daca la Shakespeare, toti nu sunt nebuni, cu totii sunt insa purtati intr-o masura mai mare sau mai mica de un vant de «folie». In aceste oglinzi deformante, lucrurile se inverseaza. Nebunii devin intelepti, iar inteleptii nu-si mai dau seama cat de smintiti”. Spectacolul se va juca in continuare la TNB.

Iar duminica, 24 aprilie, de la ora 19.00, cea mai erotica dintre piesele shakespeariene, Visul unei nopti de vara, in viziunea plina de culoare si de originalitate a regizorului Petrica Ionescu, va va transpune in lumea iluziei, de unde vom porni, impreuna cu artistii, sa aflam deriziunea absoluta si cruzimea fara scapare a experientei amoroase. O montare de anvergura ce reuneste elemente de autentica poezie shakespeariana, umor, bulversante constructii vizuale, balet si un exceptional fond muzical.

Pregatiti-va. asadar, sa petreceti un week-end shakespearian la Teatrul National din Bucuresti!