Mirela Traistaru – O poveste din Nepos

Cunoscuta artista Mirela Traistaru celebreaza unitatea familiei si traditiile ancestrale romanesti prin expozitia deschisa la ARCUB Lipscani, intitulata O poveste din Nepos. Inceput in urma cu trei ani, proiectul de cercetare si creatie al artistei are ca punct de plecare istoria umana a Neposului si a Horezului, cele doua ramuri ale familiei sale, propunandu-si rememorarea evenimentelor ultimului secol de istorie nationala prin inserturi personale. Expozitia O poveste din Nepos a artistei Mirela Traistaru este deschisa in perioada 14 – 25 noiembrie 2018 la ARCUB, str. Lipscani nr. 84-90.

Istoricul personal al artistei Mirela Traistaru sta la baza intregului concept al proiectului: strabunicii si bunicii sai si-au trait vietile sub modelajul celor doua razboaie mondiale. Strabunicul din Ardeal (zona Valea Somesului Mare, Nasaud) a luptat in Primul Razboi Mondial, a fost luat prizonier si a lucrat in mine de carbune in Siberia, intorcandu-se dupa patru ani in Romania, unde a avut zece copii.

Ambii buniici au luptat in Al Doilea Razboi Mondial: bunicul patern din Stroesti, langa Horezu, a murit pe front,- ultima amintire a tatalui artistei despre figura sa paterna se concentreaza asupra imaginii unde el copil, de mana cu fratele mai mic, urmareste cum tatal sau, imbracat militar, se indeparteaza pe ulita satului, spre razboiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Somesului Mare) a stat in lagar la Odessa, s-a intors in Romania dupa 1945. In acest rastimp strabunicile si ambele bunici coseau si teseau la razboi – femeile si copiii sunt victime directe si ele in aceste conflicte, nu victime indirecte, razboiul femeii fiind personal si familiar, de anduranta in valtoarea istoriei.

Mirela Traistaru apartine unei categorii fun de artisti, intr-un spirit hippy apres la lettre, ea se bucura de arta sa in fiecare zi. Mirela integreaza in lucrarile sale culorile puternice, multa natura exuberanta, hedonism si figurativ, dar si un sens natural si responsabil al fericirii cotidiene. (Antigona Silvia Rogozea, curator expozitie)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras