Cand parintilor le e greu sa fie parinti, ce fac copiii? Ce simte o tanara fata, insarcinata, cand se intoarce acasa la mama si la tata? Cand are nevoie de ajutor? Cum este ea primita? Cu bratele deschise sau cu ochii larg inchisi?
Doua surori, una fara nume
Numele, in jurul caruia se invarte toata filosofia piesei scrise de Jon Fosse, nu e prezent la toate personajele. Din motive pe care nu le cunoastem, autorul nu o numeste pe sora cea mica, insingurata si depresiva. O numeste insa pe fata insarcinata si pe fata care a fugit de-acasa.
Numele nenascut
Un copil urmeaza sa se nasca. El este asteptat cu emotie de mama lui si cu frica de tatal lui. Acesta, foarte tanar si fara experienta vietii, se teme ca nu va face fata acestei binecuvantari. Atat de tare incat el si mama copilului nici macar nu se pot pune de acord asupra unui nume. Niciunul nu e suficient de bun pentru un copil care trebuie sa aiba un nume neobisnuit si mai frumos decat al altcuiva. Gasirea unui nume e de fapt un pretext. Pentru incapacitatea de a numi oameni, probleme, stari. Si toate personajele, cu exceptia mamei, se afunda in aceasta lipsa …de afectiune, de prietenie, de compasiune. Mama copilului ce va sa vina pe lume e singura care se zbate , se lupta cu trecutul, cu amintirile, cu familia. Singura care incearca sa gaseasca un nume, o raza de speranta, o nadejde, in aceasta lume grea de neiubire. Va reusi sa gaseasca aceasta portita? Se va deschide pentru ea o fereastra odata cu nasterea copilului? Autorul nu ne spune. Ne lasa doar sa speram ca asa va fi.
Copiii cei buni ai teatrului
Echipa de tineri din distributie: Ana Bianca Popescu (fata insarcinata), Aida Avieritei (sora fara nume), Cezar Grumazescu (tatal copilului) si Bogdan Nechifor (iubitul din adolescenta) sunt extraordinari. Si, desi experienta lor de viata e inca limitata de varsta frageda, ei reusesc sa inteleaga foarte bine problemele cu care se confrunta personajele, pentru ca sunt probleme atat de reale, atat de comune oamenilor de azi, atat de grele pentru societatea in care traim. Alaturi de Mama Ana Ciontea si Tatal Gheorghe Visu, acesti tineri actori cred ca daruiesc publicului niste roluri formidabile. Si ma bucur ca pentru ei acesta e doar inceputul unui drum care va fi, sper, presarat cu multe roluri trandafirii si cat mai putini spini…
Acest material va este oferit prin Programul CATENA pentru Arta!
Realizator Mihaela Moldoveanu
Redactor Ioana Bercaru