The History Boys. Povesti cu parfum de liceu de Alan Bennett la Teatrul EXCELSIOR

Joi, 5 martie si vineri, 6 martie, ora 18. 00, la Teatrul Excelsior, vor avea loc avanpremierele spectacolului The History Boys. Povesti cu parfum de liceu de Alan Bennett, un regal teatral exclusiv pentru adolescenti, in regia lui Vlad Cristache, cu o distributie de exceptie. Teatrul Excelsior isi continua astfel programul dedicat acestei categorii de varsta, oferind un prilej de reflectie asupra valorii si semnificatiei actului educational, prin intermediul unor intamplari si trairi din timpul liceului.

Repertoriul Teatrului Excelsior se va imbogati din luna martie cu o comedie inteligenta si savuroasa adresata publicului tanar peste 16 ani. The History Boys. Povesti cu parfum de liceu de Alan Bennett, una dintre scrierile de succes a dramaturgului britanic, a avut premiera la Royal National Theatre din Londra, in 2004. A debutat pe Broadway in 2006, la Broadhurst Theatre, unde s-au jucat 185 de reprezentatii in numai sase luni. Piesa a fost multiplu premiata, cele mai importante distinctii fiind Premiul “Lawrence Olivier” pentru cea mai buna piesa noua, in anul 2005, si Premiul “Tony” pentru cea mai buna piesa, in 2006.

Actiunea se desfasoara in anii ’80, la Cutlers’ Grammer School, intr-un traditional colegiu de baieti din Sheffield, Nordul Angliei.
Obisnuitul stil de viata, nonconformist si indolent, al elevilor din clasa de istorie, care se pregatesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambitiile directorului. Acesta doreste cu ardoare ca scoala sa sa urce in clasamentul celor mai importante institutii de invatamant. Iar tinta devine reusita tinerilor la renumitele Oxford si Cambridge.
De aceea il angajeaza pe Irwin, un tanar profesor de istorie suplinitor. Tehnica sa moderna de predare intra in conflict cu cea al lui Hector, profesorul excentric, ce isi savureaza cunostintele in fata clasei doar pentru propria lui placere si a profesoarei Lintott, corecta dar ineficienta.
Cu un stil cinic si transant, Irwin reuseste sa ii provoace pe tineri sa abordeze subiectele de istorie in mod inedit, astfel incat studiul sa le faca, chiar spre surprinderea acestora, placere. Ca in final tinta: Oxford si Cambridge sa fie, pentru prima data in istoria colegiului, atinsa.

Piesa The History Boys. Povesti cu parfum de liceu este pusa in scena de regizorul Vlad Cristache care semneaza si scenografia spectacolului.
Din distributie fac parte actorii: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ionita-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumazescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateuca.

Alan Bennett, dramaturg britanic, binecunoscut pentru piesele The Madness of George III (Nebunia lui George al III-lea), din 1991, si The History Boys (Baietii de la istorie), din 2004, ambele multiplu premiate si, mai apoi, ecranizate. Actor, scenarist, dramaturg si jurnalist, Alan Bennett s-a nascut pe 9 mai 1934, la Leeds, Anglia. A cunoscut un succes enorm cu o aparitie in teatrul de revista, in comedia Beyond the Fringe (Dincolo de margine), prezentata la Festivalul de la Edinbourgh, in 1960. Prima sa piesa, Forty Years On (De patruzeci de ani), a fost pusa in scena in 1968, urmata de alte numeroase scenarii pentru film, seriale de televiziune si radio. In 1987, o serie de monoloage pentru televiziune i-au adus notorietate, impreuna cu primul dintre cele sase Premii “Lawrence Olivier” obtinute in cariera.

Vlad Cristache a terminat Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica in anul 2009, specializarea Regie Teatru, la clasa prof. univ. Liudmila Szekelly si prof. asociat Radu Apostol. In anul 2011 a absolvit studiile de masterat, tot in cadrul UNATC, in “Arta regizorului de teatru”, la clasa prof. Victor Ioan Frunza.
Primul premiu din cariera l-a obtinut in anul 2009, cu spectacolul de licenta din facultate: Douazeci de minute cu ingerul de Alexandre Vampilov. Tot cu el a castigat atunci si premiile pentru cel mai bun spectacol si pentru cea mai buna regie la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamt.
Pe scena profesionista a debutat cu spectacolul Peer Gynt de Henrik Ibsen, care a deschis stagiunea 2010 – 2011 la Teatrul „Maria Filotti” din Braila si cu care a obtinut o nominalizare la Premiile UNITER 2011, pentru cel mai bun debut.
Dupa numai cinci ani de profesie are deja un CV impresionant, cu premii, participari in diverse jurii si la seminarii de teatru.

The History Boys. Povesti cu parfum de liceu de Alan Bennett, traducerea Vlad Cristache.

Distributia:

Hector – Mihai Dinvale
Irwin – Radu Iacoban
Dna Lintott – Daniela Ionita-Marcu
Directorul – Cristian Nicolaie

Posner – George Albert Costea
Dakin – Alexandru Ion
Scripps – Cezar Grumazescu
Timms – Gabriel Costin
Lockwood – Conrad Mericoffer
Rudge – Dan Clucinschi
Akthar – Alexandru Voicu
Crowther – Radu Mateuca

Regia si scenografia: Vlad Cristache

Spectacolul se adreseaza adolescentilor peste 16 ani.

Mai multe detalii si noutati despre spectacolele si programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook si pe site-ul nostru http://www.teatrul-excelsior.ro.