Din opera grafica a lui Theodor Pallady la Muzeul Colectiilor de Arta

La Muzeul Colectiilor de Arta s-a deschis expozitia „Din opera grafica a lui Theodor Pallady” care contine si celebrul sau autoportret. Este o ocazie speciala sa vedem numeroase desene realizate de Pallady de-a lungul vietii, desene care n-au mai fost aratate publicului niciodata. In colectiile muzeului exista peste 800 de desene din care s-a realizat aceasta selectie, prin care descoperim schitele pe care le facea Pallady peste tot in cafenele sau in calatoriile sale prin Bretania, Provence si sudul Frantei.

Expozitia este curatoriata de Liliana Chiriac si prezinta selectia a peste o suta de lucrari de grafica realizate in tehnici diferite: creion, acuarela, guasa, penita, gravura. Theodor Pallady (1871-1956) a abordat in cariera sa o serie extinsa de subiecte: peisaje, nuduri, naturi statice, portrete sau compozitii. Expozitia urmareste o structurare cronologica, astfel dintre lucrarile timpurii ale artistului sunt prezente cateva compozitii alegorice din perioada 1896-1900 si o suita de impresii din Moldova din perioada 1906-1916, care sunt urmate de peisajele din Franta, in special din „Parisul sau”, dar si din Dobrogea sau Bucuresti, unde a revenit anual cu participari la expozitii.
O alta categorie de lucrari de grafica semnate de Theodor Pallady integrate in expozitie o reprezinta schitele rapide precum si nudurile feminine realizate in atelier sau in interioare pariziene, datate 1920-1940.
Expozitia „Din opera grafica a lui Theodor Pallady” este deschisa la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti in perioada 1 decembrie 2021 – 3 aprilie 2022.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras