Premiera filmului Aurora

Al treilea lungmetraj al lui Cristi Puiu, “Aurora”, il aduce pe regizor intr-o postura noua – cea de actor. Aceasta tripla ipostaza de scenarist - regizor - actor ofera un nou sens conceptului de “film de autor” si confirma ideea ca Filmul, ca Arta, este mijlocul autorului de a-si exhiba frica, frustrarea, dorinta…

La premiera care a avut loc la Cinema PRO, Cristi Puiu a declarat : “Un film scris de mine, jucat de mine, in care apare si fratele meu… ce mai… megalomania dusa la extrem!”.

Filmul este, intr-adevar, Cristi Puiu; si aceasta filtrare atat de personala a operei pe care si-a asumat-o regizorul este, probabil, una din calitatile principale ale filmului. O alta calitate este insa si cea de universalizare. Viorel este Cristi Puiu. Dar Viorel sunt si eu, si Viorel esti si tu.

“Aurora” a fost selectionat in sectiunea “Un certain regard” a festivalului de la Cannes, in 2010, dar nu a reusit sa egaleze notorietatea castigata de “Moartea domnului Lazarescu”, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului, din 2005. Filmul are o durata de 183 de minute dar, asa cum a declarat insusi Cristi Puiu, varianta ce ar fi condus povestea cel mai bine ar fi fost una aproape dubla.

Distributia : Cristi Puiu, Gelu Colceag, Clara Voda, Sorin Medeleni, Valentin Popescu, Luminita Gheorghiu
Regia : Cristi Puiu
Scenariul : Cristi Puiu
Imaginea : Viorel Sergovici