Vladimir Jurowski, omagiu lui Enescu!

London Philharmonic Orchestra va deschide anul acesta stagiunea de toamna cu Oedipe de George Enescu, pe 23 septembrie. La Bucuresti, pe 2 septembrie, in deschiderea Festivalului Enescu 2017, Vladimir Jurowski si orchestra londoneza au oferit oferit poate cea mai puternica interpretare a operei enesciene pe care bucurestenii si-o vor aminti mult timp, a scris The Telegraph.

Despre geniul lui Enescu

George Enescu, violonist celebru si un dirijor remarcabil este, poate, un compozitor prea putin cunoscut in vremurile sale. Cu Simfonia a III-a prezentata la Londra sper sa reusesc sa aduc muzica lui Enescu in prim-planul vietii muzicale europene. Muzica lui Enescu este muzica unui geniu, declara Vladimir Jurowski odata cu includerea creatiei enesciene in repertoriul London Philharmonic Orchestra.

Nascut cu muzica in sange

Considerat unul dintre cei mai importanti interpreti ai operelor lui Stravinsky, Vladimir Jurowski s-a nascut la Moscova, in anul 1972. Este fiul dirijorului Mikhail Jurowski si nepotul compozitorului de muzica de film Vladimir Mihailovici Jurowski. Si-a inceput studiile muzicale la Conservatorul din Moscova si le-a continuat la Universitatea de Muzica “Carl Maria von Weber” din Dresda si la Academia de Muzica Hanns Eisler, dupa ce familia sa s-a mutat in Germania, in anul 1990.
Un iubitor si promotor al muzicii lui George Enescu, Vladimir Jurowski este unul din primii 10 dirijori ai lumii in acest moment, potrivit The Guardian.
Este considerat un muzician vizionar, curajos, dar si un om cu o puternica structura morala.
In prezent este dirijor principal si consultant artistic al London Philharmonic Orchestra.
Sub bagheta lui Jurowski, aceasta orchestra a devenit un instrument fabulos de rafinat, scria cotidianul britanic The Telegraph. Recunoscut la nivel mondial pentru stilul incisiv si felul curajos in care abordeaza muzica, Vladimir Jurowski a fost, de asemenea, dirijor principal invitat al Orchestrei Nationale a Rusiei pana in anul 2009. Detine si titlurile de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment si pe cel de director artistic al Russian State Academic Symphony Orchestra.

Director artistic al Festivalului Enescu 2017

La conferinta de presa din deschiderea Festivalului, Vladimir Jurowski a vorbit despre directoratul sau, despre noutatile acestui an si si-a exprimat bucuria de a fi prezent la Bucuresti cu orchestra sa si de a dirija Oedipe de Enescu. A marturisit ca a ascultat in copilarie aceasta opera, intr-o inregistrare romaneasca, si ca si-a dorit mult timp sa o dirijeze. A vorbit despre munca predecesorului sau, Ioan Holender, cu mult respect si consideratie, dar si despre obligatia romanilor de a-si promova cultura in lume si in afara acestui mare festival. A facut de asemenea apel la factorii de decizie din Romania, multumind Presedintiei si organizatorilor, sa demareze cat mai curand constructia unei noi sali de concerte, subliniind faptul ca Sala Palatului, cu toata istoria ei, nu este potrivita pentru acest gen de concerte. Mai ales intr-un moment cand lumea muzicala, marile orchestre si marii artisti sunt cu ochii pe festivalul de la Bucuresti.
Cred ca George Enescu insusi si-ar fi dorit sa ajute cultura romana sa-si indeplineasca menirea si sa aiba parte de aceeasi stralucire si faima si in afara Festivalului Enescu. Si primul pas in aceasta directie ar fi construirea unei noi Sali de concerte! Vladimir Jurovski, Director Artistic, conferinta de presa din Deschiderea Festivalului George Enescu 2017
Catena sustine Festivalul International George Enescu 2017!
Text: Mihaela Moldoveanu
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu
Foto: Alex Damian, Catalina Filip, Andrei Gindac