Viorile sperantei , o parte din colectia lui Amnon Weinstein, au ajuns la Bucuresti si au fost expuse la Muzeul National de Arta. Cu aceasta ocazie renumitul violonist de origine romana, Gil Sharon, a sustinut un recital cu patru dintre viorile Holocaustului. El a fost acompaniat la pian de Andrei Licaret. Evenimentul a fost organizat de Societatea Muzicala, al carei presedinte este George Butunoiu, Ambasada Israelului in Romania si Fundatia Internationala Ronald S. Lauder.
Viorile holocaustului
Fiecare dintre ele are o poveste si un sunet. Au ajuns in mainile lui Weinstein mutilate de holocaust, iar el le-a reparat si le-a dat o viata noua in care sa transmita, pe strune, experientele traite, suferinta indurata, povestea sperantei in supravietuire care a traversat peste jumatate de secol. Povestea raului dar si a ce poate ascunde mai bun si mai frumos inima unui om.Prima vioara care a poposit in atelierul lutierului Weinstein era inca plina de cenusa crematoriului. Aceasta imagine l-a emotionat atat de tare incat multa vreme nu s-a putut apropia de ea. Abia in 1996, a decis sa gaseasca viorile care au supravietuit holocaustului. Asa a luat fiinta proiectul Viorile Sperantei. Acum are 60. Multe dintre ele au apartinut celor care au cantat in orchestra de la Auschwitz. Iar azi, povestile lor sunt auzite in toate colturile lumii. E modul acestui lutier de a-i onora pe cei care nu au renuntat la lupta. e un omagiu adus celor 400 de membri ai familiei sale care au pierit in lagarele naziste. E o muzica ce transmite o poveste dintr-o bucata de lemn insufletita de viata celor ce-au mangaiat-o. E o constanta amintire a unei tragedii dar si minunata posibilitate ca umanitatea sa nu mai repete nicicand asa o experienta dureroasa.
Viorile lui Amnon Weinstein ne indeamna sa speram si ascultandu-le sa trimitem un gand bun celor care au suferit si celor care au supravietuit ca sa duca povestea mai departe.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu