Epoca Biedermeier

Expozitia Epoca Biedermeier in Tarile Romane 1815-1859 cuprinde o selectie de aproximativ 235 piese de patrimoniu - pictura, grafica (desene, acuarele, gravuri), miniaturi, bijuterii, textile, argintarie si mobilier - din fondul Muzeului National de Arta al Romaniei, dintre care o parte prezentate in premiera absoluta.

Expozitia este organizata de Mariana Vida si Elena Olariu, specialisti din cadrul sectiei de Arte Grafice.

Stilul Biedermeier este un stil international, burghez, care s-a manifestat cu precadere in Germania, Austria, nordul Italiei si tarile scandinave, in perioada 1815-1848. Expozitia reflecta impactul acestui curent european asupra artei romanesti, intr-o perioada in care societatea romaneasca trecea printr-un spectaculos proces de modernizare.

Arta Biedermeier a fost caracterizata in trecut ca fiind simpla, comoda, lipsita de pasiune, un amestec de obiectivitate si idilism. Istoricii contemporani incearca astazi sa o prezinte intr-o noua lumina, apreciind interesul acesteia pentru intimism si scenele de familie, pentru modul in care a coexistat alaturi de curente precum neoclasicismul sau romantismul.

Parcursul expozitional doreste sa ilustreze nu doar un stil, ci si o epoca istorica romaneasca, cu ajutorul unor lucrari semnate de artisti precum: Ion Balomir, Barbu Iscovescu, Constantin Lecca, Theodor Aman, Petre Mateescu, Ioan Negulici, Misu Popp, C. D. Rosenthal, Gheorghe Tattarescu, Carol Pop de Szathmári, Franz Maschek, Josef Kriehuber, Michel Bouquet, Barabás Miklós, Charles Doussault Josef-August Schoefft, Auguste Raffet, Anton Chladek, Niccolò Livaditti, Mauriciu Löffler, Henric Trenk, Georg Venrich Walbaum, Carol Wallenstein etc.

Expozitia este deschisa in perioada 7 decembrie 2013 – 27 aprilie 2014, la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras