Tingvall Trio – Timisoara Jazz Festival 2012

Tingvall Trio, a aparut pe scena de jazz europeana in 2003, a concertat in premiera in Romania la Timisoara Capital Jazz Festival 2012.

Suedezul Martin Tingvall este pianistul, liderul si compozitorul formatiei. Nascut in sudul Suediei, a studiat compozitia si improvizatia la Academia de Jazz din Malmo, unde l-a avut profesor printre altii, pe Bobo Stenson. Apoi s-a mutat pentru o perioada la Hamburg, unde a cantat cu Udo Lindenberg, Gabriel Gunter, Rumpf Inga, Bashi sau Capristo Mundy si unde a infiintat Tingvall Trio. Martin Tingvall compune, de asemenea, muzica de film, precum si pentru alti artisti. In 2012 a aparut si primul sau album solo.

Omar Rodriguez Calvo este un contrabasist cubanez, nascut in Montanzas, Cuba, unde si-a inceput studiile de bass. A continuat la Havana, la Scoala Superioara de Arta. Din 1994 s-a stabilit la Hamburg. A cantat alaturi de Joe Gallardo, Nils Landgren, Ramon Valle, Julio Barreto, Horacio “El Negro” Hernandez, Mike Stern, Roy Hargrove, Jureck Lamorski, Martin Tingvall.
Jurgen Spiegel, tobarul trupei, este german, stability si el la Hamburg. Experienta sa muzicala acopera si alte stiluri: rock, pop, hip-hop, fiind pasionat si de ritmurile africane. Acest lucru se simte in amprenta pe care o lasa asupra muzicii trio-ului.

Stilul formatiei e un mix ale celor trei culturi din care provin muzicienii, muzica veche folclorica suedeza combinandu-se cu elementele cubaneze si germane.

Acest material v-a fost oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.