Tingvall Trio – Timisoara 2012

Grupul multinational Tingvall Trio, condus de pianistul suedez Martin Tingvall, a fost revelatia primei seri a Festivalului de Jazz de la Timisoara, editia 2012.

Grupul se compune din pianistul suedez Martin Tingvall, basistul cubanez Omar Rodriguez Calvo si bateristul german Jürgen Spiegel. Toti membrii trupei traiesc la Hamburg. Toate piesele sunt compozitii ale pianistului Martin Tingvall, care prefera sa scrie muzica in intimitatea orasului sau de origine, Snarestad din sudul Suediei. Multe piese au o sonoritate tipica pentru muzicalitatea jazz-ului scandinav si influente din muzica pop sau rock.

In multe cazuri, s-a facut o comparatie a Tingvall Trio cu trupe de jazz similare, cum ar fi Esbjörn Svensson Trio. Cu toate acestea Tingvall Trio castiga pur si simplu datorita tarilor de origine diferite ale membrilor sai, lucru care ii confera individualitatea sa. De exemplu, stilul basistului cubanez Omar Rodriguez Calvo este dominat de influente latino-americane, in timp ce tobele lui Jürgen Spiegel se bazeaza pe muzica rock din vest. Pana in prezent, trio-ul a lansat patru albume de studio, Skagerrak (2006), Nörr (2008), Vattensaga (2009) si Vågen (2011).

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.