Interviu Sensorial Ovidiu Lipan Tandarica: Sa Umbli cu Ochii Deschisi Prin Lume!
Ovidiu Lipan (n. 31 ianuarie 1953, Iasi) este un muzician, compozitor si baterist roman, cunoscut ca membru a doua formatii marcante de muzica rock din Romania, Rosu si Negru si Phoenix.
Rosu si Negru si Phoenix
A cantat cu Rosu si Negru (cu care apare pe trei discuri EP) pana la jumatatea anilor 70, dar si in alte formatii de acompaniament ale vremii. Asa ca in 1975, cand postul de baterist de la Phoenix (cea mai populara trupa a momentului atunci) a ramas liber, a fost primul contactat. De atunci (capodopera discografica Cantafabule) apare aproape in toate show-urile si pe toate discurile Phoenix. A fugit din tara laolalta cu ceilalti condusi de Nicolae Covaci, la inceputul verii 1977, iar in Germania a continuat sa cante in diverse formule, nu numai cu fostii Phoenix… Astfel, in 1978 a infiintat MADHOUSE – cu Iosif Kappl si Krauser – formula care a inregistrat doua discuri. Au cantat mult prin cluburile germane si la mari festivaluri internationale. Apoi colegii au intrat in LAKE, el in schimb a cantat ba in studiouri, cu ERUPTION, cu ELOY, cu Joachim Witt (new-wave german), diverse sessions cu Herman Rarebell de la SCORPIONS, prin cluburi (incl Ginger Baker), cu RATED X (trupa nemteasca cu care a editat doua albume)-fiind un muzician complet a avut propriul big band si a cantat la turnire de dans internationale cu Michael Hall. A terminat studiile la academia de jazz W. Hartman. O viata muzicala complexa, onorand comenzi dintre cele mai variate. Fireste, cand PHOENIX s-au repus pe roate a fost din nou alaturi de fugari.
A revenit in tara in ianuarie 1990 (Revolutia i-a prins pe Phoenix cantand in Hyde Park din Osnabruck) nu cu trupa, ci cu un convoi de ajutoare pentru copiii din Moldova natala impreuna cu maestrul Celibidache din Austria. Dragostea de tara fiind prea puternica, Ovidiu Lipan a revenit in Romania dupa revolutia din 1990 si a realizat Visul Tobosarului, un poem simfonic, intr-un spectacol de world-muzica care a ramas pentru todeauna intiparit in mintea spectatorilor.
Visul Tobosarului
Incepand cu 1992, (cand Tandarica participa cu un clip, pentru Germania, la Cerbul de Aur) isi edifica propria cariera, asadar solistica. Un single si un LP (cu compozitii proprii, avandu-l inclusiv solist vocal! – Lipan Connection), iar din 1999 apare cu proiecte ample (insotite de transpuneri discografice ale coloanelor sonore) initiate si dezvoltate intr-un spirit al muzicii romanesti traditionale, identitare, la intersectii stilistice… fara granite! Asa a fost opera etno-rock Visul Tobosarului, in paralel cu colaborarile cu Fanfara din 10 Prajini, apoi Renasterea / Pro Europa, colaborari cu Gheorghe Zamfir, Grigore Lese, Marius Mihalache, Getica. In ianuarie 2003, la 50 de ani, Ministerul Culturii si Cultelor i-a conferit Premiul de excelenta pentru intreaga activitate, iar in noiembrie 2007, cand PHOENIX au fost decorati de Presedintele Romaniei (cu Meritul Cultural in grad de Cavaler), Ovidiu Lipan (care avea deja aceasta distinctie) a fost inaintat la gradul de Ofiter.
Material Oferit de Programul Catena Pentru Arta.
Realizator: Dan Cojocaru