Prezente internationale la FNT 2010

Dintre prezentele internationale in festival, memorabile au fost cea a celebrului regizor italian Romeo Castellucci si cea a nu mai putin valorosului Silviu Purcarete.

Romeo Castellucci a fost prezent cu spectacolul cu Hey Girl!, spectacol pentru productia caruia s-au asociat institutii din Franta, Austria, Belgia, Olanda, Slovenia, Ungaria si Italia.

Romeo Castellucci, considerat un deschizator de drumuri al avangardei teatrale, combina regia de teatru cu arta plastica intr-un mod visceral, iar rezultatul il plaseaza in topul mondial al regizorilor. Dupa ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, in 1981, Societas Raffaello Sanzio, companie alaturi de care lucreaza in continuare. El este cunoscut ca autor al unui teatru al perceptiei totale.

Silviu Purcarete, un nume marcant al teatrului european, a montat in 2010 Regele moare de Eugen Ionesco, alaturi de o echipa internationala. Acest proiect, a fost un prilej de a se reintalni atat cu Ionesco, dar si cu compozitorul Vasile Sirli, colaborator apropiat al regizorului si cu artisti din Franta si Slovenia.