Premiera filmului “Periferic”

Pornind de la o poveste de Ioana Uricaru si Cristian Mungiu, scenariul lui Tudor Voican si al lui George Bogdan Apetri spune povestea Matildei, o femeie care, odata iesita din inchisoare, porneste intr-o lupta pentru regasirea propriei vieti si recastigarea controlului asupra destinului sau.

O drama cu accente de thriller, „Periferic” este povestea unei detinute (Ana Ularu) care, in cele 24 de ore cat primeste invoire pentru a merge la inmormantarea mamei sale, planuieste sa-si ia fiul si sa fuga impreuna din tara. Inainte de ajunge insa la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.

Nascut la Piatra-Neamt, Bogdan George Apetri a studiat Dreptul in Romania si a profesat doi ani ca avocat, inainte de a se stabili acum zece ani in Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film si Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat in festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar „A Very Small Trilogy About Loneliness” a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 – „Oscarul studentesc”. Apetri a co-produs filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a castigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).

Ana Ularu (25 de ani) a debutat in cinema la doar 9 ani, cand regizorul francez Claude-Michel Rome a remarcat-o si i-a oferit un rol in „Meurtre par Procuration” (1994), o coproductie Romania – Franta. De atunci, a aparut in zece lungmetraje, printre care „Maria” (2002), „Italiencele” (2003), „Tinerete fara tinerete” al lui Francis Ford Coppola si „Hartia va fi albastra” (2006), si 14 scurtmetraje.

„Periferic” a fost prezent in festivalurile de la Locarno, Roma, Toronto s.a. si a fost distins cu premiile „Fipresci Prize”, „Special jury award for the script”, „Special mention for the actress Ana Ularu”, „Special mention of the Ecumenical Jury” la Festivalul de Film de la Varsovia (Polonia) si „Fipresci Prize” la Viennale (Austria).

Distributia : Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru
Regia : George Bogdan Apetri
Scenariul : Tudor Voican, George Bogdan Apetri
Imaginea : Marius Panduru