Christian Paraschiv si grupul NOIMA – Locul inimii noastre

Expoziția "Locul inimii noastre" este un dialog artistic între Christian Paraschiv și gruparea NOIMA - Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Prin picturile prezentate în această expoziție de la Galeria Romană, artiștii se întrebă unde se află inima lor. Expoziția poate fi vizitată în perioada 10 februarie – 10 martie 2023.

Acest gând al lui Christian Paraschiv de a propune o întrețesere, o expoziție NOIMA + 1, a fost primit cu deschidere de pictorii grupării întemeiate la Timișoara cu 20 de ani în urmă, ani ce coincid primelor reveniri în România ale lui Paraschiv. Dialogul pe care se sprijină expoziția “Locul inimii noastre” evocă un demers al lui Christian Paraschiv intitulat Dans mon Coeur. În contextul unor realități trăite – investigații și intervenții medicale – Paraschiv construia în 2017, pornind de la o arhivă de imagistică medicală, un proiect de pictură și alte media prezentat public tot la Galeria Romană. Pictorul părea să se cufunde în microcosmos-ul propriului corp, studiind țesuturile și organele interne, inima – în special, cu instrumente și limbaj ce aminteau de ieșirea în peisaj.
Întâlnirea cu NOIMA aduce o nouă perspectivă asupra tandemului inimă – privire. Sensul evanghelic al inimii – văzută drept bornă ce semnalează ce avem mai de preț („unde este comoara voastră, acolo este inima voastră”) – era poate insinuat de Paraschiv în 2017. Acest înțeles se vrea a fi investigat acum din nou, pe calea unei cercetări de sine ce asumă condiția de pictor. Spre ce se îndreaptă limbajul, privirea, gândul, bătăile inimii mele? – par să se întrebe pictorii NOIMA +1. Ce am eu mai de preț și cum cercetez această comoară cu ustensilele și experiența picturii? Un astfel de filtru asumă o raportare la lume schițată de textele evanghelice atribuite lui Luca (ocrotitor al pictorilor) și Matei: „Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!” NOIMA +1 aduce așadar în Galeria Romană o scrutare a celor șase ateliere, un efort de localizare întreprins cu conștiința faptului că cerul este loc al comorilor durabile, că inima este anticamera lumească a acestui loc năzuit.


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.