Distributia acestui spectacol de exceptie reuneste nume binecunoscute ale scenei romanesti: Gelu Nitu (Sile), Ion Besoiu (Paul), Dani Popescu (Gore), Serban Gomoi (Urechiatu), Ada Navrot (Lizica) sau Ioana Calota (Melania). Acompaniamentul muzical la tambal asigurat de Costel Istate reprezinta o alegere inspirata a regizoarei care a dorit sa descrie o veritabila atmosfera damboviteana de ieri si de azi.
”Mobila si durere” abordeaza un subiect actual, al imbogatitilor peste noapte, lipsiti de scrupule si de aspiratii. Ei se refugiaza in dorinte meschine, ganduri de razbunare si cumparaturi de… orice. Intr-o societate in care banii si aparentele primeaza, rivalitatile se gasesc la tot pasul. Astfel, Sile si Paul, proprietari de fabrici de mobila, se detesta astazi, desi au fost odata prieteni. Lizica se angajeaza intr-o casnicie numai pentru a se razbuna, sefii sunt tradati de subalterni, iar petrecerile se tin numai pentru a impresiona.
„Sper ca acest spectacol sa scoata la lumina adevarurile profunde pe care Teodor Mazilu le spune in aceasta piesa. Este ultimul mare text pe care l-a scris inainte de a muri si pot sa-l consider ca fiind un text-testament. Fiind singura comedie scrisa de Teodor Mazilu in care se moare la final, eu am citit-o, intotdeauna, ca pe o mare tragicomedie. In lumina intamplarilor din tara noastra, incepe sa mi se para un text aproape apocaliptic. Pe vremea cand a fost scris, puteam sa ne separam in doua si sa spunem ca personajele care evolueaza in el, nu suntem noi, sunt ceilalti, dar astazi granita aceasta a disparut. (…) Este un text foarte dens, care forjeaza extrem de adanc si care poate fi privit in foarte multe feluri“ – spunea regizorul Alice Barb.
Autorul textului, Teodor Mazilu, afirma: „Cred ca titlul piesei are valoarea unui diagnostic; el s-ar putea traduce intr-un limbaj mai stiintific si mai medical cu «suferintele bunastarii». Caci bunastarea excesiva si, mai ales cea obtinuta fara munca, degradeaza, traumatizeaza, urateste, poceste individul, il impiedica sa desluseasca farmecul real al vietii si-l obliga sa chitcaie sobolaneste in fata a tot felul de fleacuri colorate. (…). De boala acapararii fara noima sufera personajele din comedia mea”.
Acest eveniment teatral a fost prezentat in cadrul primei editii a “Fest(in) pe Bulevard”, sectiunea ”Bulevardul Comediei”.
Sensoarte.RO si TONICA by CATENA sunt Parteneri Media al Festivalului International de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Ciprian Duica, Teatrul Nottara