Misiunea Directorului de Resurse Umane

Luna februarie aduce pe marile ecrane din Romania co-productia romano-israeliana „Misiunea Directorului de Resurse Umane”, cel mai recent film al multipremiatului regizor israelian Eran Riklis.

Filmat in toamna lui 2009 in Israel si Romania, pelicula este o tragicomedie bazata pe un bestseller din 2004 scris de Abraham B. Yehoshua. Filmul descrie calatoria epica a unui om ce lasa in urma un Ierusalim dominat de teroare si violenta si ajunge intr-un colt indepartat din Europa de Est, totul pentru a reda demnitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodata.

„Misiunea Directorului de Resurse Umane” a obtinut in cadrul Galei de decernare a Premiilor Industriei De Film Israeliene-Ophir Awards 5 trofee. Pelicula a fost distinsa cu Premiile pentru Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu, Cea mai buna actrita intr-un rol secundar (acordat actritei de origine romana Rozina Cambos) si Cea mai buna coloana sonora. De asemenea, filmul a obtinut Premiul publicului la cea de-a 63-a editie a Festivalului de Film de la Locarno (Elvetia). Nu in ultimul rand, „Misiunea Directorului de Resurse Umane” a fost propunerea din acest an a Israelului la Premiile Oscar, categoria Cel mai bun film intr-o limba straina.

Despre film regizorul Eran Riklis a declarat : „Misiunea Directorului de Resurse Umane m-a atras tocmai pentru ca am simtit ca misiunea lui era una de descoperire – foarte apropiata de cea de a face film. Astfel, am decis sa fac un film despre el… Misiunea lui este obscura, misiunea lui ii este potrivnica la inceput, dar mai apoi devine parte din el, misiunea lui este personala, dar nationala, emotionala, dar fizica. O misiune in traditia dramei grecesti si de o magnitudine shakespeariana.”

Distributia filmului include o importanta prezenta romaneasca: Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum si actrita israeliana de origine romana Rozina Cambos.