Mata Hari – Dincolo de legenda

Premiera mondiala absoluta, spectacolul facut de Liana Ceterchi dupa textul scris de Philippe Collas si Eric Villedary, pune intr-o noua lumina personalitatea controversata a celebrei Mata Hari.

In cautarea textului perfect

Preocupata de foarte mult timp sa aduca in prim-plan personalitati feminine valoroase, de multe ori nedreptatite de timpurile lor sau de istorie, regizoarea Liana Ceterchi era de data aceasta in cautarea celebrei dansatoare Mata Hari. Dupa o lunga documentare, a gasit si o piesa de teatru, care i s-a parut schematica si cum cartea ei preferata despre Mata Hari, era cea scrisa de Philippe Collas, a decis sa faca o dramatizare. Trebuie spus ca Philippe Collas este nepotul capitanului Pierre Bouchradon, cel care a interogat-o pe Mata Hari, atunci cand, in plin razboi mondial, a fost acuzata de spionaj in favoarea nemtilor. Luand legatura cu el pentru a-i cere permisiunea sa faca dramatizarea, a aflat ca acesta scria deja o piesa de teatru pe aceasta tema, impreuna cu Eric Villedary. Astfel, Liana Ceterchi a fost beneficiara primului draft al piesei, pentru care autorii au tinut cont si de sugestiile facute de ea, iar spectatorii care vor veni la Teatrul Mic se pot bucura de privilegiul de a vedea aceasta premiera mondiala.

O fosta balerina in descifrarea misterului personajului

Dana Dembinski Medeleanu a fost, la inceputul carierei artistice, balerina. Cand intelegi din interiorul profesiei, care sunt dificultatile acesteia, intrebarile pe care ti le pui sunt altele decat ale unui om obisnuit. Bunaoara, cand intelegi cat de valoroasa a fost perioada de dinainte de primul razboi mondial, prin existenta baletelor ruse, cu Nijinski in frunte, sau prin aparitiile inedite ale Isadorei Duncan, te intrebi cum a reusit sa capteze atat de mult atentia dansatoarea exotica Mata Hari. Dana Dembinski a avut in atentie acest personaj vreo zece ani, iar cand a venit propunerea Lianei Ceterchi era pregatita sa-si asume, pentru prima data, responsabilitatea de a interpreta un personaj care a existat cu adevarat. Mai ales ca, dupa o suta de ani de cand a fost executata, noi dovezi arata ca, de fapt, Mata Hari nu a spionat!
Alaturi de ea ii putem vedea pe Sorin Medeleni si Oana Albu. Scenografia este semnata de Maria Miu.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Ema Nicola.