Cu siguranta ca, atunci cand ma voi gandi de-acum incolo la ceea ce ar insemna dragostea, pasiunea, dedicatia, coeziunea, spiritul de echipa, chiar si sacrificul si tot ceea ce este mai frumos intr-o profesie, mereu va aparea si maestrul Marin Cazacu, solist concertist al Filarmonicii George Enescu. Despre violoncelul pe care l-a descoperit la varsta de zece ani spune ca este a doua sa jumatate, prima, fiind sotia sa... Marin Cazacu canta pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820). Iar despre unul dintre proiectele sale de suflet, Ansamblul Violoncellissimo in care a reunit tineri si valorosi instrumentisti, impreuna obtinand succes dupa succes, ar povesti la nesfarsit. Despre implicare, performante si noi proiecte….
De peste 30 de ani Ateneul Roman…
Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de Muzica Dinu Lipatti din Bucuresti cu profesorul Ion Urcan, apoi a absolvit Conservatorul de Stat Ciprian Porumbescu (acum Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti) cu renumitii profesori Serafim Antropov si Aurel Niculescu. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internationale de violoncel la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna si Belgrad. Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu si si-a construit o cariera redutabila care a depasit de mult granitele tarii. A concertat sub bagheta unor mari dirijori precum Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.
A cantat in formatii camerale alaturi de Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin. A fost membru al trio-ului Pro Arte (ansamblul cameral al Filarmonicii George Enescu) si colaborator al cvartetului Voces. Din 1992, Marin Cazacu este profesor la UNMB, in 1998 a fondat cvartetul Cellissimo (cu Alexandra Gutu, Razvan Suma si Olga Manescu), iar cu studentii sai sustine recitaluri cu formatia Violoncellissimo. In 1999, Marin Cazacu a infiintat Festivalul International Enescu si muzica lumii. Pentru organizarea acestui festival si infiintarea Orchestrei Romane de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal a fost rasplatit in 2008 de revista Actualitatea Muzicala a UCMR cu Premiul pentru Proiectul anului. In 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural in grad de Cavaler, iar in 2006 a obtinut titlul de Doctor in Muzica cu Summa cum laude, sustinand lucrarea Concertele pentru violoncel si orchestra in creatia romaneasca de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.
Ansamblul Violoncellissimo
Unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale romanesti ai ultimilor 15 ani a aparut la initiativa maestrului, fiind alcatuit actuali si fosti studenti ai UNMB. Marin Cazacu a deschis astfel un drum nou in promovarea muzicii si al tinerelor talente. Participarea la Festivalul International George Enescu (2001 si 2013) au fost considerate performante de exceptie, succesul fiind absolut.
Concertul Violoncellissimo din 4 mai 2008 de la Ateneul Roman, cand pe scena au concertat 60 de violoncelisti, a fost practic o avampremiera pentru Violoncellissimo 100 din 26 mai 2013 cu 100 de violoncelisti si au fost considerate concerte demne de Cartea Recordurilor. Recitalurile sustinute in tara si in intreaga lume sunt marturii sonore ce vor ramane mult timp in memoria melomanilor. Repertoriul ansamblului este alcatuit din piese originale si transcriptii (muzica usoara, populara, pop, clasica, contemporana si divertisment) reflecta posibilitatile tehnice si expresive ale unuia dintre cele mai fascinante instrumente muzicale, violoncelul.
Ansamblul Violoncellissimo la Gala Hope Concert 2015
Pe 18 martie 2015, Ateneul Roman va fi centrul generozitatii: Hope and Homes for Children Romania organizeaza cea de-a III-a editie a concertului caritabil dedicat copiilor fara familie sau aflati in pericol de abandon. Editia din aceasta primavara se anunta a fi o calatorie impresionanta de la jazz la muzica clasica, pusa in scena cu maiestrie de artisti consacrati: violoncelistul Marin Cazacu, pianistul Andrei Licaret, Ansamblul Violoncellissimo, duo-ul de jazz Mircea Tiberian si Nadia Trohin, percutionistul Zoli Toth, actrita Ana Pepine si cu participarea extraordinara a sopranei Irina Iordachescu. Gazda serii va fi jurnalista Amalia Enache, cea care sprijina Hope and Homes for Children de mai bine de 5 ani, in calitate de Ambasador. Hope Concert continua traditia Galelor Twin Art din 2013 si 2014, sub numele sperantei, cea care sta la baza filosofiei Hope and Homes for Children. Acum 16 ani, cand a inceput activitatea in Romania, peste 100.000 de copii erau institutionalizati si doar speranta ca fiecare copil merita o casa si o familie i-a calauzit pe membrii organizatiei catre rezultatul de astazi: doar 8.000 de copii se mai afla in institutiile statului. Evenimentul este realizat in colaborare cu Filarmonica George Enescu.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Mihnea Ciulei