Marea Doamna a Viorii, Ida Handel – Festivalul Sergiu Celibidache 100

Una dintre cele mai admirate artiste ale timpurilor noastre, Ida Handel intruchipeaza marea traditie a tehnicii violonistice, tehnica dobandita de la pedagogii renumiti Carl Flesch si George Enescu.

Debutul de la varsta de paisprezece ani, cu un concert din Londra sub bagheta lui Sir Henry Wood, a lansat-o pe artista pe drumul unei cariere de exceptie, cu numeroase concerte de un real succes sustinute in cele mai mari sali din lume. Interpretarile artistei Ida Handel sunt unice prin pasiunea si intensitatea cu care aceasta construieste frazele si da viata sunetului.

Ida Handel a sustinut concerte cu mari orchestre ale lumii sub bagheta lui Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Sergiu Celibidache si Vladimir Ashkenazy. Inregistrarile sale sunt adevarate pietre de incercare la care s-au raportat multi interpreti. Inregistrari recente de exceptie se pot gasi pe Diapason d’or.

Criticul Richard Dyer de la Boston Globe rezuma impresia pe care i-a lasat-o Ida Handel in urma interpretarii concertului de Beethoven alaturi de Boston Symphony Orchestra: “Proaspat – Prin inspiratia vie a Idei Handel, intreg publicul a fost animat. Desi ea stie totul, se afla permanent intr-o calatorie catre nou si frumos. Simplitatea, claritatea si forta emotionala sunt atributele interpretarilor acesteia care, cu siguranta, ating sufletul oricaruia”.