Indemnat mai intai de catre public sa-si aminteasca povestile care au dat nastere filmelor sale, regizorul Istvan Szabo a intrat usor, cu pasiune si cu emotie, in magica istorie cinematografica. Cu un talent innascut de profesor, Istvan Szabo a rezumat intreaga tipologie de personaje care au fermecat lumea timp de un secol. Fiecare actor carismatic care a ramas in inimile noastre, a interpretat un caracter specific timpurilor in care a trait.
Clark Gable, Gary Cooper, Cary Grant, au fermecat lumea cu chipul lor. Imediat dupa razboi, oamenii au simtit nevoia unor modele masculine puternice dar si a unor modele feminine care sa se opuna ororilor razboiului. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Rita Hayworth, toate divele hollywoodiene au marcat istoria filmului. Au urmat Marilyn Monroe, cu zambetul si bucuria ei inconfundabile, Ingrid Bergman, Ava Gardner…Faye Dunaway, femeia care era destul de cool ca sa traga si cu arma, Catherine Deneuve, Brigitte Bardot…apoi anii 70. Gata cu sclipirile Hollywood-ului. Apar figuri masculine noi inspirate din viata omului simplu. Barbatii duri, care stiu sa lupte dar au si inteligenta necesara pentru a urca in ierarhia sociala. E vremea lui Pacino, Robert de Niro, Paul Newman cu fascinantii lui ochi albastri, inegalabilul Robert Redford. Anii 80, cu Gene Hackman, tipul agentului secret inteligent si misterios, Dustin Hoffman, mic de statura dar mare ca talent, de neuitat in Tootsie sau Kramer contra Kramer. E epoca femeilor frumoase si sofisticate, sensibile dar inteligente si puternice in momente de cumpana. Meryl Streep, Diane Keaton, Jeremy Irons, Harvey Keitel, Glenn Close…
Regizorul i-a amintit si pe eroii nascuti din cenusa razboiului din Vietnam. Rambo, interpretat de Sylvester Stallone, a nascut o adevarata isterie in epoca. Istvan Szabo a amintit privirea de baietel speriat a acestui Rambo, disperat in incercarea de a gasi pe cineva care sa-l inteleaga. Si filmul nu se opreste aici. Indiferent de evolutia cinematografiei, care foloseste azi atat de multe efecte, chiar daca oamenii nu mai au rabdare sa urmareasca o poveste pe indelete, ci vor totul cat mai concis, cat mai rapid, Istvan Szabo crede in continuare in magia filmului. Indiferent in ce forma vor ajunge la noi, filmele continua sa ne spuna povesti iar eroii marelui ecran se schimba asa cum se schimba si timpurile pe care le traim. Un singur lucru ramane. Emotia pe care reusesc sa ne-o transmita actorii, emotii in care ne regasim. De aceea iubim atat de mult filmul, de aceea ne atrag atat de mult chipurile actorilor, de aceea mergem la cinema. Ca sa ne recunoastem …in spatele povestii sau in spatele unui chip.
Pentru regizorul Istavn Szabo, un singur om, un singur chip, un singur barbat, transcede epocile istorice. El trezeste emotie in sufletele noastre si acum, la fel ca in urma cu 50 de ani. Acesta este Humphrey Bogart. No comment. Casablanca ramane in topurile all times movies tot numarul unu. S-ar putea tine un masterclass numai despre acest film. Iar despre filme am putea vorbi la nesfarsit fara sa reusim sa-i amintim pe toti cei care ne-au fermecat copilaria, adolescenta, viata intreaga.
Sa nu uitam sa-l amintim pe Klaus Maria Brandauer, un actor complex, un chip special, cu care Istvan Szabo a facut echipa in “Mephisto”( premiat cu Oscar in 1981), in “Colonelul Redl” si in “Hanussen”.
Si tuturor celor, pe care nu i-am amintit, sa le spunem simplu multumesc, asa cum ne indeamna Istvan Szabo. Au fost magnifici si ne-au imbogatit vietile ireversibil!
Festivalul de Film Independent Anonimul se desfasoara la Sfantu Gheorghe in perioada 9-18 august.
Acest material va este oferit de programul Catena pentru Arta
Realizatori: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Foto : Sebastian Oros