Lansare de carte la Fundatia Lowendal – FNT 2011

Fundatia Culturala „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi” si Fundatia Löwendal au organizat, in cadrul Festivalului National de Teatru, lansarea volumului Dan Nemteanu si viziunea sa scenografica de Ion Cazaban. Evenimentul a avut loc la sediul Fundatiei Löwendal.

Neputand lua parte la eveniment, Dan Nemteanu, aflat la Malmö (Suedia), a intrat intr-un dialog telefonic cu publicul prezent la eveniment.Volumul, editat cu sprijinul UNITER,a aparut in colectia de monografii „Galeria teatrului romanesc” editata de Fundatia Culturala „Camil Petrescu” si constituie portretul unuia dintre cei mai importanti scenografi afirmati in ultimele decenii, totodata un excelent grafician si pictor. Remarcat inca din pleiada scenografica a reteatralizarii, Dan Nemteanu a semnat, pana la stabilirea sa in Suedia (1975), decorurile si costumele la peste 80 de spectacole. Lui i se datoreaza scenografia primelor montari nationale ale unor piese de Bertolt Brecht (Cercul de creta caucazian, Disparitia lui Galy Gay) si Eugen Ionescu (Rinocerii, Scaunele, Ucigas fara simbrie).

Activeaza in Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia. A fost profesor de scenografie in SUA, la Iowa University. I-au fost dedicate expozitii de scenografie in tara si in strainatate, iar in 2009 i s-a acordat Premiul UNITER pentru intreaga activitate. Bogat ilustrata, cartea cuprinde o „autobiografie de artist”, de la intervalul formarii („in umbra” lui W. Siegfried si a lui Toni Gheorghiu) pana la perioada de 15 ani petrecuta la Teatrul de Comedie si colaborarea stransa, la un sir de spectacole memorabile, cu Lucian Giurchescu (continuata pe scene scandinave), un studiu critic, precum si o serie de marturii ale celor care l-au cunoscut si cu care a lucrat in Suedia si SUA.