La Tiganci

Vara, Bucurestiul e toropit… e arsita cum nu s-a mai vazut. Mintea usor incepe sa viseze, naluci trec prin fata ochilor, colonelul Lawrence, frumoasa Elsa, si totusi e atat de cald, lectiile de pian cu domnisoara Otilia, casa cea mare cu nuc in curte, tanjeala dupa un pic de racoare, tigancile…ssss, nu e frumos sa vorbim despre ele in tramvai….si totusi de unde-or avea ele bani, se intreaba visatorul profesor Gavrilescu.

Poftiti la Unteatru la tiganci!

Ce-ti doreste inima conasule? O tiganca, o grecoaica, o evreica…tot ce trebuie sa faci e sa le ghicesti? Dar cum? Si cand a trecut dupa-amiaza? Si unde a plecat toata lumea? La bai oare? Sau la UnTeatru sa vada piesa. O frumoasa punere in scena dupa fantastica nuvela a lui Mircea Eliade, poate cea mai cunoscuta scriere a lui, dupa Maitreyi.

… asa incepe, ca intr-un vis

Baba, bordeiul, tigancile, visul, lupta, intalnirile, Bucurestiul vara, alunecarea spre moarte…Toate aceste elemente care in paginile cartii te imbie sa traiesti impreuna cu profesorul Gavrilescu intamplarile din acea calduroasa zi de vara…chiar daca pe scena sunt greu de pus in practica, in mod straniu ele sunt totusi acolo. Doar vazandu-l pe talentatul Richard Bovnoczki cum isi face vant cu palaria si te si trec toate caldurile. Nu e loc de nuci pe scena si nici de casa, nici de tramvai. Si totusi, in mod miraculos, scenograful Vladimir Turturica reuseste sa creeze si sa delimiteze spatiile. Si o face ca un vrajitor. Am si acum in minte candelabrul care urca si coboara, (poate fi chiar o ramura de nuc, nu?) imprastiindu-si lumina, cand difuza cand stralucitoare, peste eroii piesei. Ca o poarta catre vis, pus in scena de Andrei si Andreea Grosu. Ca regizori, au reusit acest lucru rar. Au recreat atmosfera fantastica din visul cu tiganci, din putine elemente de decor, dar cu o trupa execelenta de actori. As revedea oricand acest spectacol. In mod sigur si pentru scena de final. Atat de edificatoare pentru erou, atat de plina de intelesuri….Tu chiar nu intelegi ce ti se intampla, nu? Daca veti merge la teatru, veti intelege ce vreau sa spun.
La tiganci dupa Mircea Eliade
Regia si adaptarea : Andrei si Andreea Grosu
Scenografia : Vladimir Turturica
Distributia: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise, Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotlet
Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta
Realizator: Mihaela Moldoveanu
Redactor: Ioana Bercaru