Kuara feat. Trygve Seim – Garana Jazz Festival 2012

Trupa finlandeza Kuara a oferit multe surprize publicului de la Garana. In afara de faptul ca au cantat cu saxofonistul Trygve Seim, pe care l-am vazut si ascultat in 2010 la festival, au dat ocazia si altor muzicieni sa urce pe scena alaturi de ei, oferind un spectacol unic.

Trupa finlandeza a scos primul lor CD la ECM in 2010. Dupa ani de cantat in diverse formule de jazz, Markku Ounaskari (tobe si percutie) si Samuli Mikkonen(pian) au decis sa formeze un duo de improvizatie in 2004. Trio-ul si-a creat un repertoriu inspirat de psalmi vechi rusesti si cantece folclorice fino-ungrice, explorand zonele unde cultura ruseasca si cea finlandeza se intalnesc, dar si legaturile dintre muzica religioasa si cea pagana, in special cea monoteista.

Conexiunile duo-ului cu muzica sunt profunde, improvizatiile lor fiind in acelasi timp austere si transcendente. Este o practica curenta pentru cei doi sa invite si alti muzicieni sa li se alature in explorarile lor muzicale, asa cum s-a intamplat si la Garana anul acesta.

Material realizat de Ema Nicola.